Темата "Македония" още дълго ще бъде водеща новина в дневния ред не само на медиите и политиците, но и за цялото българско общество. Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи до голяма степен от позицията на България и баланса, който политици и историци от двете съседни държави трябва да намерят. Дали обаче политиците в двете държави търсят допирни точки и компромиси или използват спора за собствен политически ПР? Медалът винаги има две страни. Чрез рубриката "Мостът София- Скопие "  ще се запознаем гледната точка на един македонски колумнист. 

В поредния си анализ, нашият автор коментира реакцията на македонското общество спрямо инвазията на Русия в Украйна, а заключенията му не са особено оптимистични. 

През изминалата седмица  фокусът на Европа бе инвазията на Русия в Украйна. Владимир Путин реши да нападне Украйна с довода, че руснаците живеещи там са репресирани и че върху тях се извършва геноцид. Със „специалната операция“, както Путин назовава инвазията, той твърди , че иска да наложи  демилитаризация и денацификация. 

Във всичкотова виждам един светъл лъч - и това е, че почти всички страни от Европа заедно със САЩ са съпричастни със страданията на украинския народ и се обединиха да помогнат на Украйна и на украинците.

Мога единствено да добавя, че историята не е простила на никого и никога не е имала милост към диктаторите, които са тръгвали да воюват, да разпокъсват чужди земи и да убиват невинни хора.

Сега очите на българите са обърнати към Украйна и те не знаят какво се случва в Северна Македония, какво мислят и какво коментират хората, какво се пише и говори по медиите и какво прави правителството на Република Северна Македония по отношение на руската инвазия в Украйна. Затова ще се постарая да обясня какво общество е македонското, когато става дума за предоставяне на помощ на чужди лица и какво е мнението на македонците за САЩ и Русия.

Македонското общество показа, че не е съпричастен със страданията в Украйна. Единствено правителството (Министерският Съвет, Събранието и Президентът) заявиха, че осъждат руската агресия в Украйна и че Северна Македония ще помогне на Украйна с техника и оборудване.

В Скопие Дружеството на украйнците в Северна Македония организира демонстрация срещу инвазията на Путин на Украйна. Десетки украинци които живеат и работят в Северна Македония се събраха на централния площад в Скопие и по мирен начин изпратиха послание, че армията на Украйна е готова да даде отпор срещу агресията на руската армия, но че този конфликт трябва да се реши по дипломатически път, по мирен начин чрез преговори между двете страни, за да се спре кръвопролитието и да не умират невинни хора. От централния площад демонстрацията на украйнците от Македония продължи до руското посолство в Скопие с цел да се чуе тяхното послание и от официалните представители на Руската Федерация.

Украинците обаче останаха сами, в демострацията не се включиха местни хора. Нито македонците, нито албанците, нито друг народ, който живее в Северна Македония не подкрепи украинците. Съдейки по постовете в социалните медии, забелязвам, че  числото на македонците, които подкрепят Путин е по-голямо от броя на тези, които осъждат руската инвазия в Украйна.

Това и още едно събитие, което ще го разкажа, говорят много за манталитета на македонците и за тяхната ксенофобия.

През февруари в медиите бе публикувана информация, че в град Куманово в Македония времено се настанила група хора, които принадлежат на религиозна група Лев Тахор.  Лев Тахор е еврейска религиозна секта, учредена в 1988 година и която има 200 – 300 членове.

От Министерството на вътрешните работи на Северна Македония съобщиха, че групата, която се състои от 37 лица, от които 18  деца, пребивават легално в Северна Македония,  спазват всички закони на държавата и тези хора не са никаква заплаха по сигурноста на македонските граждани. Също така еврейската група публично чрез медиите заяви, че минават само транзит през Северна Македония и ще останат само кратък период от време,преди да напуснат страната.

Групата обаче бе принудена да напусне Куманово, след като вратата на едната от двете къщи, в които тези хора бяха настанени, бе разбита от местни хора и къщите постоянно бяха замеряни с яйца и камъни. Те бяха преместени от властите от Куманово в Скопие, откъдето също бяха изгонени, за да стигнат до охридското село Лакочерей, където местните хора също ги прогониха.

От Хелзинският комитет в Северна Македония, които следяха ситуацията , заявиха че ксенофобията и речта на омразата в Северна Македония не се нови прояви, а македонското общество е със ниско ниво на толерантност към различните индивиди и групи на хора. Комисията за защита от дискриминация на Република Северна Македония  започна процедура за защита от дискриминация на еврейската група и потвърди, че групата е била многократно дискриминирана на основание на произход, религиско и верско убеждение и от длъжностни лица от полицията, и от македонски граждани и юридически лица.

Мисля, че написаното относно ниското ниво на толерантност на македонците трябва да се има предвид, особено когато се провеждат преговори, тъй като македонците смятат българите за различен народ, и то не от сега. Владо.