Какво прави човек, когато има съмнение, че е счупил крака си? Отива в болница, да. Но какво предприема, ако там му кажат, че няма кой да му помогне и го пратят в друга болница? А там, въпреки че е здравноосигурен, му поискат пари, които той няма как да извади на момента? В тази нелепа ситуация се е озовал 20-годишен мъж на българското Черноморие. Историята разказаха самият той и неговата доведена майка пред TrafficNews.bg.

Всичко се случва във вечерта на 2 август. Николай Асенов, студент от Националната спортна академия, е на лагер в спортната база на учебното заведение близо до Несебър. При игра на баскетбол той пада тежко и наранява единия си крак. Първоначално стиска зъби, но болката започва да става непоносима. Около 20:30 ч. негови приятели го откарват в МБАЛ-Бургас, защото кракът му вече се е подул. 

Още на портала на общинската болница обаче ги спира охранител. Той обяснява на Николай, че в спешното на болницата няма ортопед и му казва да отиде в УМБАЛ „Дева Мария”, която също се намира в Бургас. Въпреки изненадата от това, че няма кой да му окаже спешна помощ в спешното, Николай отива в „Дева Мария”.

Въпреки че е здравноосигурен, там започват да му изреждат цени за различните услуги – преглед, рентгенова снимка, превързване и т.н. Той няма финансовата възможност да плати тези услуги и се връща в държавната болница. В същото време неговите родители започват да звънят от София в бургаската болница, за да разберат защо синът им не получава помощ.

Николай все пак е приет в спешното в МБАЛ-Бургас, където му е направена снимка на крака. По негови думи специалистът на рентгена се държал арогантно. След като му дал снимката, му е пожелал „лека вечер” и затворил вратата си. Никой не е разчел рентгеновата снимка на младия мъж, за да му обясни какво не е наред с крака му.

И така, без да получи помощ, той все пак се върнал в спортната база. На следващия ден медицинско лице прегледало снимката и заявило, че Николай има спукан глезен. А момчето трябвало да поема обратно към родната си София. 

Доведената майка на Николай Асенов – Милена Тодорова, разговаряла със зам.-директора на МБАЛ – Бургас, д-р Светлозар Георгиев, във връзка с възникналата ситуация. По нейни думи, той обяснил, че дежурен ортопед в болницата има през един ден. Също така заявил, че по негова информация снимката, направена на Николай Асенов, е била разчетена и му е било казано, че няма проблем с крака му.

В крайна сметка на следващия ден - 3 август, потърпевшият Николай се прибрал в София. Посетил „Пирогов” и прегледът там е показал, че кракът наистина не е счупен. Диагнозата е „Навяхване и разтягане на ставните връзки на глезена”. Въпреки това обаче остава проблемът с това, че не е имало кой да окаже помощ на Николай в Бургас.

Николай вече е подал жалба за случая. Ние също подадохме сигнал към Министерството на здравеопазването за това дали е обичайна практика да няма кой да окаже помощ на човек със счупен крак, да няма кой да му разчете рентгеновата снимка и още на входа да бъде спиран от охранител, изпращащ го към друга болница, където му искат пари за всички услуги. От Министерството пренасочиха сигнала към Регионалната здравна инспекция в Бургас с указание да бъде направена проверка по случая.

Повече от 20 дни по-късно ние все още нямаме информация за това какво е показала проверка. Срокът за проверката е 30 дни, така че продължаваме да очакваме развитие по случая.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg