Много шум за нищо! Фараони, мумии, папироси и какво – накрая писател? …. Историята ни е за мумията, която вдигна на крак кмета на Пловдив – Иван Тотев, един културен министър и куп делегати от Франция начело с френския посланик. От началото на тази година медиите тръбят как една от най-ценните находки на Лувъра ще идва в България. И то не къде да е, а в Пловдив!  Не  какво да е,  а истинска мумия.

Дотук добре – радост голяма, хвалби и поздравления за всички участвали в преговорите. И всичко това, след като Панагюрското съкровище отиде на гости в Лувъра през април. Нали и французите трябва да се отблагодарят с нещо. Големи обещания паднаха за истинска мумия, която да блесне в Археологическия музей. Да ама не, пак останахме излъгани.

„Статуя на фараон, египетска мумия и прочутото съкровище Боскореале от Помпей идват в България догодина. Това е френският жест в отговор на българската тракийска изложба в Лувъра, която отвори врати на 15 април.

Уникалните артефакти, гледани всеки ден от 30 000 туристи от цял свят, ще бъдат изложени в Националния археологически музей в София и в историческия музей в Пловдив. Това предвиждат договореностите между България и Франция за размяна на експозиции.” – това бяха само част от съобщенията, които медиите пускаха с обещания за фараони и мумии, които трябва да дойдат в България.

НО!!!

Вместо мумия Париж ни прати статуя на египетски жрец, която всъщност стои на входа на зала „Ришельо”  в Лувъра. А после се оказа, че има и още 2 подобни статуи – едната се намирала в Лондон, а другата в частна колекция. Мумията така и не стигна до нашата мила страна, но за да замажат очите на българите, ни пратиха бюста на ВЕЛИКА личност от Египет. Велик писател, отговарял за короните на фараоните. Пратиха и един французин, който да залъгва очите на дошлите журналисти колко важна фигура е тази статуя.

Един въпрос ни мъчи… След целия този шум защо ние не пратихме като отговор на този ИЗВЕСТЕН писател – статуята на Мильо? И той е бил известен, даже най-вероятно е по-познат от този писател? Танто за танто, гласи една българска поговорка. Или явно според французите нашето Панагюрско съкровище е равно на честта на бюста на един писател? Да вярно, че Мильо не е писател, но пък си е природен талант.

Сега сигурно ще питате кой е Мильо? Това се питахме и ние когато френската делегация започна да ни обяснява как е докарала статуята на един писател от 600г.пр.н.е. 

Първолета Крумова

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg