Илиян е на 19 години и е от Пловдив. Той е сред студентите в специалността „Софтуерно инженерство” в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

„Един ден ми се обади приятел, който ми каза, че я има тази специалност, и аз реших, че това е нещо ново, на мен ми представлява интерес – ще запиша тази специалност", разказва младежът. Той самият се занимава с програмиране от 11-годишен. Специалността му дава възможност да превърне интересите си в областта на компютрите в професия. Убеден е и че ще може да се развива в родния си Пловдив.

„Очаквам от специалността много развитие, много перспективи. Аз съм сигурен, че ще мога да се реализирам в Пловдив, тъй като тук има предостатъчно компании, които търсят висококвалифицирани специалисти и програмисти", обяснява Илиян.

Именно това е и целта на специалността - да бъдат обучени IT специалисти, които при желание да останат в Пловдив и да се влеят в развиващия се сектор. "Софтуерно инженерство" се осъществява с финансовата помощ на общината и чрез срещи с представители на бизнеси се цели младите студенти още по време на следването си да имат възможност да трупат практически опит и да завържат контакти.

Вижте още във ВИДЕОТО: