Млад мъж в инвалидна количка разбуни духовете в интернет, публикувайки клип, в който разказва за абсурдна ситуация, случила му се снощи на паркинга до заведение "Мементо" в центъра на София. В него става дума за т.нар. предимство на хората с увреждания да ползват специално предназначените за тях паркоместа - надлежно обозначени със съответните знаци. И... за една елегантна девойка на високи токчета, която го изпреварва и паркира на въпросното специално място. И даже показва инвалиден талон... Колата е "Ауди А3", цвят син, рег. номер: СВ 4482 КС...

Мъжът се казва Владимир Гюров и от 18 години е в инвалидна количка. Той е подал сигнал до МВР и телефон 112, като им е предоставил и видео, и снимки.

Ето и разказа на Владимир: 

"В опита си да спра на инвалидно място, което е в непосредствена близост до бийч бара, на него спира ето това симпатично "Ауди А3", чиято регистрация ще спомена в поста впоследствие. Новичко, синьо "Ауди А3", управлявано от една симпатична девойка, която може би току-що е навършила пълнолетие. Отгоре виждате инвалидния знак, а отдолу - синьото място. Спря точно пред мен и след като я помолих учтиво да премести автомобила си, за да мога да спра аз, тя ми се ухили ехидно и каза, че няма да премести автомобила.

След като отново се опитах да ѝ обясня, че съм с инвалидна количка и имам нужда да спра близо до мястото, до което трябва да стигна, и в района няма друго свободно, тя най-нагло се пресегна, извади от жабката си син инвалиден талон, който сложи на предното си стъкло, ухили ми се ехидно отново и каза: "Да, ето така постъпват интелигентните млади хора", разказва Владимир Гюров.

По-нататък мъжът в инвалидна количка описва опитите си да сигнализира институциите за създалата се ситуация. Първо се е обадил на телефон 112, откъдето не е получил особено съдействие. После е свързан със служител на Първо РПУ в София, откъдето е посъветван да подаде писмена жалба.

Все пак в крайна сметка полицаи пристигат на мястото. Те установяват собственика на автомобила, а също и притежателя на инвалидния талон. Според разказа на Гюров полицията е установила, че талонът е на 29-годишно момиче с инициали И. Д. П. Служителите на МВР обаче обясняват на Гюров, че не те са органът, който издава инвалидните талони. Това е Центърът за градска мобилност.

"Проверката на органите на реда показва, че инвалидният талон е собственост на И. Д. П., набор 1989 г. На нея е издаден инвалидният талон. Не ѝ го пожелавам на това симпатично момиче да има някакъв проблем, който да налага издаването на инвалиден талон", казва във видеото Владимир.

Независимо от това, че служителите на реда са съставили преписка и са обещали да проверят жената, на чието име е издаден инвалидният талон, младят мъж смята, че "има нещо грешно в цялата система":

"Ако вие видите тийнейджърка, надали навършила 18 години, елегантно облечена, с много високи токчета, красиво нагримирана, с приятен спонсор с нея, която най-нагло да ви каже в лицето ..., да ви хвърли инвалидното талонче на колата и да отиде да си пие коктейлчета, значи има нещо грешно в цялата система", разсъждава младият мъж и пита дали има институция, която може да му помогне.