Доцентът по социология Мира Радева бе категорична, че Слави Трифонов няма да се кандидатира за президент, защото неговите политически амбиции са ясни от 1996 година, но те винаги са били обвързани само с медиен имидж и властови лостове.

„Той никога не е желал да излезе директно на политическата сцена. И за Слави и за Бойко Борисов президентският стол не е удобен, не е изгоден - позицията ще им завърже ръцете и те са наясно с този факт. Политическият модел на Слави Трифонов е всъщност медиен. Той използва влиянието си, за да си докарат други дивиденти“.

Цялата кампания по референдума е била фабрикувана, тъй като Слави Трифонов е бил заплашен с изхвърляне от телевизията. Тази теза изложи Радева, като допълни, че информацията й е разкрита от вътрешен човек, но не знае до колкото е достоверна.

По повод изследването, проучващо електоралните нагласи на българите спрямо евентуална кандидатура на шоумена, публикувано от демоскопската агенция TNS, Радева коментира: „Това не е чуждестранна агенция. Тя се държи от същите собственици, които управляват Галъп Интернешъл. Но я представят като уж френска, за да може изследването да бъде цанено за чуждестранно. Може би защото Галъп излязоха с коренно различни данни. Признак на непрофесионализъм ли е… как изобщо се случва това, не ми е ясно!“.

„Не ме изненадват данните на TNS, защото още в началото на 2016 ние тествахме основните възможности за кандидатури на ГЕРБ. Данните показаха, че народът е силно разделен, в следствие на което никоя личност не получава достатъчно широка подкрепа. Дори Бойко Борисов излезе със смазващо ниски резултати - 12% одобрение, срещу 60%, заявили че никога няма да го посочат за президент."

Одобрението на референдума на Слави беше 73%, което е надежден индикатор, че той би имал успех. Млада докторантка от катедрата обаче добави, че нищо добро не ни чака, ако в политиката се намеси шоубизнеса: „Ако шоумени стават държавни глави – трябва да се затрием от картата“, с тази позиция излезе университетският кадър Зорница Чакмакова.

Това се случи на пресконференцията на тема „Социално-политическата ситуация в страната в навечерието на президентските избори“, която се проведе днес в Пловдив. На нея взеха думата водещи социолози от катедра „Приложна и институционална социология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Очаквайте подробности!

Викория Петрова, TrafficNews.bg