В свой коментар за вестник „24 часа”, по повод на скандала между дизайнерите Долче и Габана и певеца Елтън Джон за хомосексуалните семейства (и нормално ли е да отглеждат деца) – Мира пише – „скандалът ми звучи измислен”.

И добавя:

Като социолог смятам, че съвременното общество предразполага към свобода на индивидуалните решения. Но защото у нас мнозина са свързани с патриархалната норма, което предполага решения да взема общността, вместо това да прави индивидът, възникват и такива дълбоки конфликти и противоречия.

В скандала Долче и Габана изразяват консервативната визия, според която общността трябва да обяви отглеждането на деца инвитро и от сурогатни майки за недопустимо. Докато Елтън Джон отстоява правото на небиологични родители да отглеждат като свои такива деца. И е съвсем естествено да защитя тъкмо тази позиция - на индивидуалния избор.

Страховете, че когато гейове отглеждат деца, това обстоятелство ще предопредели начина им на мислене и техен бъдещ избор в нежелателна посока, за мен са нелепи и преувеличени. Най-малкото защото имаме твърде малък опит в тази сфера.”

Като аргумент към тезата, че няма доказателства да е „лошо” еднополовите семейства да отглеждат деца, Мира Радева посочва факта, че според множество проучвания около 10 % от хората в света са гейове, но живеейки в „нормален” брак, те също отглеждат деца.

Социоложката подкрепя възможността да отгледаш дете като право, което не бива да се отказва на абсолютно никого, защото това е една от „най-висшите форми на социална реализация”.

И пояснява още – „А отричането на децата инвитро - особено в случаите, в които двойки не могат да си имат дете, създадено по друг начин, е направо цинично. Значи може да използваме науката, за да изучаваме Космоса или недрата на планетата, също да си правим пластични операции, да си променяме пола, но не и да правим деца с възможностите на съвременните технологии и науката. Ето защо този дебат ми се струва глупав и нелеп. Предполагам, а и не само аз, че единственият му резултат ще е, че вероятно Долче и Габана ще загубят доста клиенти.”

Дали обаче позицията на Долче и Габана ще отблсъне клиенти или ще им спечели фенове сред консервативно мислещите? – ще разберем тепърва... 

Източник: в. "24 часа"