България е подсигурила достатъчен брой ваксини срещу коронавирус за хората на първа линия, лицата над 65 години и гражданите с хронични заболявания. Ваксината ще бъде достъпна и безплатна, когато бъде изобретена и одобрена. Това заяви в студиото на "Лице в лице" с Цветанка Ризова министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той припомни, че страната ни е упълномощила Европейската комисия да преговаря и осигури ваксина, щом такава бъде достъпна на пазара. 

"Много важно е българските граждани да знаят, че ваксината ще бъде абсолютно безопасна и безвредна. Предстои да направим проучване, за да разберем нагласите в българското общество. Фирмите, които произвеждат ваксина в ЕС са на същия етап като руската ваксина. Тя не е преминала трета фаза на изпитание, нещата в медиите не са в научното пространство", каза още министър Ангелов.

Той допълни, че руската ваксина се намира на не по-висок етап на разработване от останалите. 

Ангелов коментира и броя на заразените медици през последното денонощие. Припомняме, че според данните от Националната информационна система, той е 20. Оказа се, че действителният им брой е двама души, а останалите 18 били немедицински персонал. 

 

Според министъра, умората в редиците на медицинските лица е видна.

"Подготвяме, нека ги наречем опреснителни курсове, за лекарите извън София по отношение методите на обличане събличане на облеклата. Умората може да доведе до неглежиране на мерките, дезинфекция, лични предпазни средства. Мнозина се хвърлят безрезервно да помагат, но нека имаме едно наум, когато тръгнем да изпълняваме задълженията си. Вирусът ще съществува, можем да се справим със знание, интелект и разум", коментира той.

Ангелов си постави амбициозен срок до края на годината за електронизация на рецептите. 

"Ние се готвим за лош сценарий, такъв обаче няма да има. Хората на първа линия заслужават нашия поклон. Ние овладяхме тази пандемия заради тях", каза за финал той.