10-дневният локдаун не е политическо, а здравно решение. Имахме дълъг дебат, преди да слезем при вас. Така министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов на днешния брифинг. Той бе категоричен, че премиерът е съгласен с наложените мерки. 

"Това е разликата между политиците и държавниците - непопулярните решения се взимат от държавниците. Тези, които търсят популярност, са преходни", каза той. 

По време на брифинга стана ясно, че ще ваксинацията на членове на комисии продължава и към настоящия момент. За членовете на подвижни секции, които се сформират в последния ден преди изборите, са закупени стотици еднократни костюми, 14 000 дезинфектанти и лични предпазни средства. До края на деня ще има яснота каква част от желаещите вече са ваксинирани.

"Нямаме притеснения, защото това е сравнително малък брой хора. Няма риск за тях, ако се спазват елементарни мерки", коментира доц. Кунчев. 

"Всичко, което бе подадено от ЦИК, като състав на избирателни комисии, бе обхванато така, че да получат две дози", обясни още той.