Минерална вода без пари ще могат да си наливат софиянци и гостите на града в бъдещия аквапарк в парк "Възраждане", който трябва да бъде готов до края на ноември. 

Достъпът до чешмите, които ще бъдат свързани с находището Баталова воденица, ще бъде денонощен, което ще предотврати опашките. В момента много софиянци се редят пред чучурите до превърнатата в музей бивша баня в центъра на столицата.

Първият аквапарк в София ще има пет открити басейни, три, от които детски, един развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен. Проектът предвижда 2 водни пързалки тип „ролба“ с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса, предназначени за посетители, високи над 130 см.
 
В зоната ще има закрит басейн и SPA център с ползване на минералната вода от Баталова воденица. Водният атракцион ще може да приеме до 500 посетители. В обслужващата сграда ще бъде разположено и заведение за бързо хранене.
 
В зелените площи е предвидено поставянето на 130 пейки, шезлонги и 2 чешми. Пет зелени площадки ще бъдат разположени в периферията на парка в близост до второстепенните подход. Специална атракция ще бъде съществуващият сега голям дъб с корона с диаметър 25 метра. В централната зона на парка ще бъдат оформени поляни за слънчеви бани, пикник и свободни игри.
 
„Реално изграждаме нови 25 дка пространство, като 19 от тях са реално парково пространство, а на останалата територия за първи път в София ще бъде изграден обществен аквапарк“, обясни в сряда столичният кмет Йорданка Фандъкова след като инсепктира обекта. „Над 60% от дейностите са изпълнени – цялата подземна инфраструктура е готова“, констатира Фандъкова.

Кметът на София припомни, че в момента се възстановя и минералната баня в Банкя, където работата трябва да приключи следващата година. Предстои и обявяване на процедура за възстановяване на банята в „Овча Купел“.