Мигрантите у нас намериха нов начин да се крият от задаващия се студ - с малко пари за билет за влак и много нахалство. Още от началото на мигрантската вълна гарите и автогарите изкушават хората, преминали законно или не границата ни, и идващи от Сирия, Ирак, Афганистан и други страни. Проблем за тях обаче са полицаите, които охраняват тези транспортни центрове и които извършват все по-чести проверки в търсене на някой с нередовни документи и заради риска от терористична атака. Макар повечето от мигрантите да целят да стигнат до Западна Европа, а не да остават в китната ни родина, някои от мъжете търсят начин да преживеят зимата, сварила ги тук.

В събота се  наредих на опашка за билет на една от касите на Централна гара в София. Човекът пред мен, млад мъж и очевидно чужденец, обаче имаше проблем с това да се разбере с касиерката. Въпросите му, зададени на що-годе приличен английски, оставаха без отговор. Реших, че проблемът е просто в пословичното обслужване по родните гари и автогари и липсата на познаване на чужди езици, но бях сгрешил. Тъй като опашката ставаше все по-голяма, реших да помогна и да се потрудя безвъзмездно като преводач, за да може човекът по-бързо да освободи касата.

Той ми обясни, че иска да замени билета си за по-късен влак. Обясних желанието му на касиерката, която заяви, че не е възможно. Разочарован, мъжът попита дали може да върне билета си и да получи обратно парите си. Касиерката отвърна, че и това не е възможно. Мъжът каза "ОК" и се махна от касата. Тогава касиерката реши да изрази възмущението си пред мен от това, на което ставала свидетел в последно време.

Според думите на жената мигрантите са се "изучили" да купуват билети, за да стоят на гарата, без да ги закачат полицаите. Едни купували за Драгоман, други за " 'арманли " (Харманли). След това показвали билета си на униформените, които нямало как в един момент да не ги проверят. Мигрантите обаче не се качвали на влаковете, а просто стоели на пейките на гарата, за да не висят на студа навън, а и да не дават пари за квартири по хостелите в София. След като изпуснели влака, идвали на касите в опит да си сменят билета за следващ влак. И така отново, и отново, и отново...

А в този следобеден час в чакалнята на наскоро ремонтираната гара определено имаше доста "съмнителни субекти". Мургави мъже с пълни догоре раници стояха на поне няколко от пейките и оглеждаха преминаващите. Полицаите пък бяха вперили погледи в тях, готови да реагират и при най-малкото съмнение за нередност.

Определено тук цари атмосфера, която няма как да позволи човек да пътува спокойно, без да се тревожи за близките си, които са го изпратили до гарата.

Бежанец ли е този, който пресича границата, но не се предава веднага на полицията - четете ТУК

Мигрант донесе малария у нас, лекуваха го в Пловдив - четете ТУК

Антон Биров, TrafficNews.bg