Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи, че ще наблюдава внимателно разследването на убийството. "Шокиран съм от ужасяващото убийство", заяви представителят за свободата на медиите в ОССЕ Арлем Дезир. "Призовавам властите бързо да идентифицират и изправят пред правосъдието отговорните, както и твърдо да установят дали нападението е било свързано с работата ѝ." По-рано днес за същото се обяви Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ), цитиран от Дневник. 

Зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс коментира в "Туитър", че е "шокиран" и че "отново смел журналист пада в борбата против корупцията и за истината. Българските власти трябва незабавно да изправят отговорните пред съда." Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова предложи помощта на европейските агенции.

Влиятелната организация "Репортери без граници" призова на колегите на Маринова да бъде осигурена полицейска защита.

Убийството на Маринова е новина и в редица водещи медии – от британския в. "Гардиън" през италианския в. Il Fatto Quotidiano и холандската телевизия НОС, европейското издание на "Политико" и испанското "20 минути" до американските телевизии "Фокс нюз" и Си Ен Ен.

Ново брутално убийство на европейски журналист, разследващ корупционни злоупотреби, шокира света. В българо-румънския граничен град Русе разследващият телевизионен журналист Виктория Маринова стана жертва на насилие. Това коментира германското издание "Билд" за жестокото убийство, извършено в събота преди обед. 

Те отбелязват, че Маринова е четвъртият журналист, убит в Европа от 2017 г. насам – през август миналата година датчанката Ким Вал бе убита от Петер Мадсен, докато правеше материал за негово откритие. Малтийката Дафне Каруана Галиция бе взривена в автомобила й минути след публикуването на последния ѝ материал за корупция, а словакът Ян Куцяк и годеницата му бяха убити в дома си.

Междувременно групата на Зелените в Европейския парламент заяви днес, че е дълбоко потресена от убийството на българската телевизионна водеща, предаде БТА. В изявление на групата се посочва, че жертвата е съобщила за разследване на възможни злоупотреби със средства от ЕС.

"Тримата журналисти поставиха живота си в опасност, за да изобличат дълбоко вкоренена корупция на най-високите равнища. Извършителите на тези огромни престъпления трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Българските власти трябва също да покажат решимост в защитата на журналистите, които са в основата на работещата демокрация, призоваваме за незабавно и независимо разследване. Поздравяваме безстрашието и единомислието на всички разследващи журналисти, които разкриват корупцията в ЕС, и ще продължим да подкрепяме и работим с международните организации, които защитават техните нужди", пише в изявлението.