Разходка из Долината на розите може да ви отведе на едно магнетично и тайнствено място. Само на 10 минути от град Казанлък се намира село Бузовград, в близост до което се издига Българският Стоунхендж – Мегалитът, наричан Вратата на богинята майка, Бащин камък или Бубакая.

Древното светилище се намира на северните склонове на Сърнена Средна гора, а се смята, че датира от времето на късната каменно-медна епоха, която е обхващала 4800 – 4000 г. пр. Хр., а в близост до него се намира римската крепост Бузово кале.

Мегалитът представлява скална група, изградена така, че слънцето да попада точно в „прозореца“ при залез, а погледът ви ще обхване Казанлъшката котловина. През високият 180 см скален отвор, по време на лятното и есенното равноденствие, слънчевите лъчи попадат точно в него и падат на отсрещната скала. Така древните траки са определяли и най-дългият ден в годината. Основното му предназначение е било да поддържа календара им. Ползвали са го и за култови и ритуални цели. Траките са свързвали залезът на слънцето със смъртта, обичай, който е разпознаваем при гробниците им. Предполага се, че Мегалитът е служил и за наблюдателница и комуникационна точка, предвид честите военни действие през онези векове.

От върха на това каменно творение можете да видите долината, град Казанлък, язовир Копринка, а погледът ви може да стигне чак до Шипка и Бузлуджа.

От 2013 г. Мегалитът е обявен за природна забележителност и има изградена екопътека, която ще ви отведе на това тайнствено място.