"Газпром експорт" моментално става абсолютно валидна опция, с която започваме да преговаряме", заяви вицепремиерът и служебен министър на енергетиката Росен Христов. Това се е случило след като кабинетът е успял да достави само един танкер втечнен газ и след като днес бизнесът е бил категоричен, че ценовите нива на газа са неприемливи. Бизнесът ни постави задача за цена на газа от 250 лв. за мегаватчас, което няма как да стане, без да се възобновят доставките от "Газпром" от договора ни. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов на пресконференция в Министерския съвет след заседание на кризисния щаб за доставките на природен газ.

Министърът заяви, че предишното правителство е направило почти невъзможни преговорите с руската компания и е напрегнало отношенията с Русия до краен предел. Изгонихме всички дипломати, прекратихме всякаква комуникация, така че ситуацията изобщо не е розова, описа той. "Ние очевидно ще трябва да се обърнем към тях, нито очакваме лесни, нито бързи преговори, нито кой-знае какъв резултат при все опита ни и при всички експерти", допълни Христов. "Отсега мога да ви кажа, че ще бъдат много тежки и много труди зароди всичко направено до момента". 

Така служебното правителство оправда страховете на голяма част от българите и рязко направи обратен завой към "Газпром"  и зависимостта ни от Русия. 

А междувременно служебния премиер се самоизолира с обяснението, че е имал контакт с болен от Covid. 

Изявлението на Росен Христов веднага бе последвано от коментари на различни експерти.

 

Любомир Аламанов, PR експерт

Рядко имаме възможност да видим как се предава цивилизационен избор и се взимат решения, които ще ни съсипят отново като държава.
На пресконференция след заседание на Кризисния щаб по газа са събрани политици, министри, синдикалисти, бизнес-лидери и други, които в истерия повтарят:
- Цената на газа от Газпром е няколко пъти по-ниска от всички други.
- Ако не сключим договор с Газпром, ще фалират предприятия и хора ще останат на улицата.
- Ако не сключим договор с Газпром, държавата ще загине.
- Стига сме мислили за геополитика, да си гледаме личните интереси и да сключиме договор с Газпром.
- Трябва да се следва нормалната бизнес-логика и да се търсят най-ниските цени, а цените на Газпром са най-ниски.
- Правителството на Петков беше лошо, скара ни с Русия, ние сега трябва да оправяме отношенията с Кремъл.
Целта е ясна, да се използва всичко това, за да ни върнат в орбитата и в зависимостта от диктатора.
Уникална възможност да видим как политици с благи приказки може да ни вкарат в национална катастрофа. И да ни отдалечат отново от демократичния свят.
И тези маски паднаха. Всичко е ясно.
Край.
Тъжен ден!

Пламен Тошев, бизнесмен:

През зимата на 2009 г., ако не се лъжа, въпреки че сме най-покорнити роби на Путлер, той ни спря газа и "Топлофикация" мина на мазут. После"предоговорихме" условията така, че плащахме за газ повече, отколкото Германия, а по едно време на борсата цената беше чувствително от нашия "сигурен" договор.

Войната на Путлер срещу Украйна през 2014 г. не ни научи на нищо и продължихме да се закопаваме (Южен, Турски поток, скъпи подаръци на "Лукойл", "Белене" и всичките далавери около АЕЦ "Козлодуй".) За капак Бункер Кинг почна в началото на тази година най-голямото безумие в Европа след Втората световна и ние продължаваме да се натискаме да му облизваме картите ботуши. А той винаги е показвал, че презира България и народа й, дори и чрез посланик Митрофанова.

Грам чувство за самосъхранение и национално достойнство ли не ни остана?

Радослав Бимбалов, политически наблюдател:

"Очевидно трябва да се обърнем към Газпром" е най-бруталното признание за болката, която ни предстои да усетим.

Президентът Радев, в скрито съглашателство с преструващото се на опозиция статукво ГЕРБ и ДПС, правят всичко по силите си да ни върнат в сателитно състояние спрямо терористичната държава Русия.

Поредното национално предателство, опаковано в безочлив, фалшив патриотизъм.

 

Владислав Панев, съпредседател на "Демократична България" и "Зелено движение":

Цените на тока за утре чупят рекорди и удариха 1.20 лева за киловатчас. За българските потребители обаче това не важи, защото сложихме таван от 25 стотинки (250 лева за мегаватчас) за индустрията, а за домакинствата е много по-евтин и от това. Причината защо можем да си го позволим е проста.

България не е зависима от природен газ, а точно неговата цена тласка всичко нагоре. Днес в Амстердам газът е 291 евро за мегаватчас. Точно двойно над края на юни. Тоест 100% ръст за месец и половина.

Как това се отразява на пристрастените към природния газ - най-вече Германия? Ужасно. На нас също, понеже голяма част от експорта ни е за Западна Европа. Затова и от много време говоря, че сме прекалено "европоцентрични" и трябва да обръщаме много повече внимание на Азия, Близкия изток, Африка.

Но като цяло апокалипсис в България няма да има. Всъщност нашата енергетика печели милиарди от конюнктурата. Защото разходите си стоят приблизително същите, а цената на продукцията скача двойно и тройно. То точно затова можем да си позволим таван на цената на тока. И това отваря възможности за нови инвестиции. Плюс дава сигурност на предприемачите да изнасят производствата си у нас.

Големият проблем е за потребителите на природен газ. Там са нужни много ясни разчети как хем да получат компенсации за високата цена, хем да бъдат стимулирани да пренастроят режима на работа към други, по-достъпни горива.

Но като цяло задачата не е бог знае колко трудна за решаване.

Илиян Василев, дипломат

Гръцкият премиер разби на пух и прах оправданията, че нямало слотова за да се разтоварят седемта карга на Ревитуса, като напомни, че по време на правителството на Петков са постигнали съгласие България да може да ползва терминала при изгодни условия.
Има и капацитети, и желание, от гръцка страна. За времето на служебното правителство е нямало никакво желание да се възползват от тази договорка. За тях бе по-важно да не приемат офертата на Шениер.
Клети, клети случайно попаднали във властта министри, премиери, президенти. Елементарни лъжци.

Никола Рахнев, основател на "Гората БГ":

Един ден е хубаво да се потърси наказателна отговорност от тези хора, за:

1. Изговаряне на лъжи и смесването им с полуистини.

2. За всяване на страх и паника в населението.

3. За злоупотреба с интересите на България.

4. За противоконституционно говорене, например против ЕС, което решение за членство е взето конституционно.

5. Поставянето в зависимост от доказано непредвидим "партньор", което пак е против интересите на България.

Отделно неморалните рътвежи за връщане към Русия са срамни на фона на действията на Путин.

Доц. Христо Христев, преподавател по право на ЕС:

Служебното правителство целенасочено провали доставянето на газ от един от възможните алтернативни източници, заблуждавайки българските граждани. Едва ли за разумен човек може вече да съществува съмнение, че Радев и назначените от него обслужват интересите на "Газпром" и се опитват да ни поставят в още по-голяма зависимост от режима в Москва, когато той е напълно компрометиран в целия цивилизован свят!