"Коронавирусите не са нищо непознато. Те са добре известни. Това, че не се създават антитела и че те не предпазват от повторно заварязане, е пълна глупост". Това сподели доц. Атанас Мангъров в ефира на БТВ. За пореден път той апелира да се осигури достъп на младите хора до спортните съоръжения, за да може по-бързо да се изгради стаден имунитет.

Мангъров изтъкна, че пандемията няма да приключи, докато 70-80% от населението не изкара вируса. За да няма жертви обаче, е по-добре да преболедуват децата и техните родители.

"Незатварянето на църквите, отварянето, макар и страхливо, на паркове и градини, е стъпка напред. Може би е добре да се отворят стадиони и плувни басеини. Там ходят млади, здрави и силни хора, които, дори да се заразят, няма да им стане нищо. Децата трябва да си общуват и играят по градините", изтъкна Мангъров и разкритикува досегашните разпоредби, според които хората по парковете трябва да спазват дистанция и да не общуват помежду си, а детските площадки остават затворени. 

Мангъров заяви, че изведнъж специалистите сякаш са забравили всичко познато до момента за лечение на вирусите и коронавирусите. Той заяви, че няма медицинско обяснение на паниката, която се създава и бе категоричен, че обяснението е политическо и икономическо. 

"Начините, по които действа всяка друга респираторна и вирусна инфекция, се отхвърлят и се прави нещо ново", коментира той. И допълни, че за пръв път при борба с епидемия се изолират напълно здрави хора. 

Доцентът коментира и ползите от ултравиолетовата светлина. Той заяви, че тя може да стимулира имунитета и да убие част от микроорганизмите, но прекомерното излагане на UV лъчи може да доведе до рак. Витамин С също няма да ви спаси, допълни Мангъров. 

В ефира на "Лице в лице" бившият началник на Медицинския щаб сподели, че опитал да обясни доводите си и на премиера Бойко Борисов. 

"Разговорът продължи час и половина. Страх го е, не знам защо. Хората, които управляват са под натиск, защото носят отговорност. Но да носиш отговорност, не означава, че трябва да съсипеш всичко, защото не можеш да я понесеш", заяви той.