Най-заклетите фенове на Дж. К. Роулинг и поредицата за момчето магьосник днес имат четворен повод за празник. В последния ден на юли аворката и нейният мастилен персонаж Хари празнуват рождения си ден, а поредицата навършва 19 години, след като през 1997 "Хари Потър и философският камък" излезе дръзко на литературната сцена и завладя милиарди сърца по света.

Затова именно тази нощ бе избрана за премиера на 8-мата част "Хари Потър и прокълнатото дете" в лоното на вълшебния свят - Лондон. Според „Ройтерс“ книгата е сред най-поръчваните заглавия онлайн в световен мащаб, а желаещите да я притежават са окупирали интернет магазините.

Книгата "Хари Потър и проклетото дете" не е роман, а пиеса в две части. Действието в нея се развива хронологично, като за отправна точка е използван епилогът на "Хари Потър и даровете на смъртта", където главните герои Хари, Рон и Хърмаяни се срещат на перон "9 и 3/4", 19 години след победата над Волдемор. В новото изданието Хари Потър вече е ръководен кадър на Министерството на магията, родител е на три деца, но отново ще му се наложи да воюва с призраци от миналото.

В столицата на Великобритания премиерата на едноименния спектакъл се състоя седмици преди книгата да бъде пусната на пазара. Писателката обаче призова феновете да не издават подробности, за да не развалят удоволствието на всички читатели, на които предстои да прекарат емоционални часове с книгата. 

"Това е нова история, създадена съвместно от писателя Джек Торн, режисьора Джон Тифани и мен", така анонсира Джоан Роулинг цялото начинание по развитие на историята за Хари, когато идеята все още беше в проектна фаза. 

Последният роман за младия вълшебник "Хари Потър и даровете на смъртта" излезе през 2007 г. Книгите на Роулинг са продадени в над 450-милионен тираж. Могат да бъдат прочетени на над 80 езика.

Предстои новата 8-ма част да бъде преведена на български език, но официалната й англоезична версия е вече достъпна и в българските книжарници. 

TrafficNews.bg