Боговете сигурно са полудели! Кой би предположил, допреди две години, че американската държава би тръгнала толкова брутално, грубо и безкомпромисно срещу компания, която развива световния си бизнес по капиталистически модел (макар и в нея да има държавно участие)? Администрацията на Тръмп посегна на святая светих – свободния пазар и конкуренцията… за пореден път.

Автоматично в паметта изплува стария виц, че най-големият доставчик на демокрация по света е Шести флот на ВМС на САЩ. И ако в тези случаи, Америка успяваше да събира широки коалиции срещу враговете си, този път светът мълчи и наблюдава. Европейският съюз, Русия, Азиатските тигри – всички пряко засегнати по един или друг начин от ситуацията траят.

И в това има огромна логика. Една локална военна операция на другия край на света, срещу противник десетки пъти по-слаб от САЩ и НАТО, обикновено предизвиква въпроси тип: "Що чиним там?". Световната икономическа система, от друга страна, е много по-сложно устроена и подобна активност в рамките й, задължително води до "застрелване в собствения си крак".

Вече няколко дни световните медии с притаен дъх отразяват действията на Тръмп, Huawei, Google, Intel, Qualcomm и всички свързани с тях компании нататък по веригата, а те са стотици. Ако човек погледне движението на акциите на технологичните гиганти, ще види, че щетите от действията на американското правителство вече са повече от осезаеми.

На фона на тази вакханалия, се забелязва и друга интересна страна на Божията лудост – мейнстрийм медиите не знаят как да отразяват случващото се. Анализаторите им се вкарват в подробности за това кой колко ще загуби, кой ще спечели, какво ще бъде бъдещето на индустрията. Факт е, че и аз направих същото. Но и е факт, че ситуацията бе най-добре анализирана не от журналистите, не от експертите с тапии, а от… блогърите. Американският сегмент на техноблогинга в Youtube си задава въпроса: "Защо Тръмп постъпва така? Защо потъпква нещото, което досега бе The American way?". Те не се интересуват какво ще стане, шокирани са от случващото се сега.

След като вчера се разбра, че Huawei получава временен лиценз от 90 дни за ползването на Android, вече е почти сигурна целта на упражнението – Тръмп иска да има силен коз по време на срещата си с лидера на Китай Си Дзинпин. Кръвта от простреляния крак, обаче тече – компании производители на спортни стоки – Nike, Adidas и други, отправиха молба продукцията им да бъде изключена от списъка със стоки, с повишени мита.

Проглушителното мълчание на Света пред това, което се случва, слабостта на медиите, почти болшевишкият подход на американеца Тръмп срещу капиталистическия световен бизнес на китайския Huawei. Или Боговете са решили да отпразнуват Хелоуийн по никое време, или искат да накарат Света да седне върху бутилката Coca Cola, която са хвърлили на Земята.