„Младите социалисти и граждани на Пловдив освиркаха Урсула фон дер Лайен”. Тази спонсорирана публикация във Фейсбук показва постижението на Младежкото БСП в кампанията на Евроизборите. На снимките се виждат 10-ина младежи, които се хванали плаката с надписи „Урсула е фашист", Урсула убива Европа" и "Stop LGBT".

Позицията на младите социалисти показва решителност и каузи, но знаят ли в действителност за какво гласуват на 9 юни? Докато Корнелия Нинова „громи джендър идеологията” в България, тя нареди листата за евроизборите. Със сигурност поне един от тях ще отиде в Брюксел, ще  стане част от „Партията на европейските социалисти” и ще се бори за техните ценности.

Всъщност една от основните политики на ПЕС през последните години е именно „равенство за всички”. Едно от най-големите крила там е „Rainbow Rose”, като в името са съчетани символите на социалистите – розата, както и този на ЛГТБ общността – дъгата. Така младите социалисти, които се броят да спрат ЛГБТ  идеологията у нас, ще изпращат евродепутати в Брюксел, работещи  за налагането й в 27-те страни членки на ЕС.

Докато социалистите се “бориха” с ЛГБТ, пък активисти на друга проруска партия – „Възраждане” се криеха в храстите край Античния театър. Формацията на Костадин Костадинов вероятно ще бъде първата българска партия в Европарламента, която няма да бъде част от нито една политическа  група. Единствената партия, която подаде ръка на „Възраждане” бе „Алтерантива за Германия”. Тя бе изхвърлена от крайнодясната група „Идентичност и демокрация” заради подозрения, че получава финансиране от Кремъл. Идентично, като с българските им другари.

Двете партии обаче не са достатъчни да направят собствена група, защото по правилата на Европейския парламент, в нея трябва да евродепутати от поне 7 държави членки на ЕС.

През годините определението "фашизъм"  също доби уродлива форма у нас.  То вече не определя  диктаторски режим, който погазва изконните човешки ценности, а чисто и просто фашист е "всеки срещу режима в Кремъл".

Покрай БСП и „Възраждане” на протест срещу Урсула фон дер Лайен имаше и редица проруски настроени „граждани”, които в групите в социалните мрежи дори призоваваха да се замерва Античния театър с домати и яйца.

В същото време на него  имаше над 2000 души, които подкрепят „Европейската народна партия”.  Именно това е формацията, която устоява и се бори за  християндемократическите ценности, евроинтеграцията и модерна Европа.

Срещу тези  2000 души имаше няколко групички от млади социалисти, явно непознавайки собствената си идеология,  „Възраждане”, които всички ги възприемат за троянски кон на Кремъл и хора обичащи повече Русия, отколкото България.  Звуковият фон на тези гледка пък е държавният глава, който говори през ден за ядрени конфликти, разделяйки повече нацията, отколкото я обединява.

Каква ще бъде Европа и каква ще бъде България ще се реши на 9 юни.  Въпросът е какво искаме ние : Да гледаме към развита и модерна Европа, или да е вперим взор към Москва; да разкриваме красотата на Пловдив и културното й наследство, или да замеряме Античния театър с домати и яйца;  да бъдем част от европейското семейство, или бивша соцрепублика.

На 9 юни сме изправени през цивилизационен избор, а не просто  избори…