32% е спадът на случаите на коронавирус у нас за последните две седмици. Това оповести в ефира на БТВ доц. Ангел Кунчев, позовавайки се на статистиката на института в Стокхолм. Според данните, единствената държава, която бележи по-голяма спад, е Естония. 

Положителната тенденция той не отдава на стриктно спазване на мерките срещу Covid-19. 

"Бих казал, че на обществото му омръзна да се пази и да слуша за вируса. Тези, които ги е страх, се пазят, разбира се. Слънцето и летният сезон също не оказаха влияние", допъли главният епидемиолог.

Той коментира и ситуацията в Добрич, след като стана ясно, че гастроентеролози лекуват пациенти с коронавирус в областната болница.

"Вирусната пневмония не е нещо невиждано и нечувано за всеки лекар. По-добре е да се занимават инфекционисти и пулмолози. В Добрич пациентите, които са в тежко състояние, попадат там, където трябва. В болницата има много нередности, затова министърът поиска смяна на ръководството. Яд ме е, защото бяхме в постоянна комуникация с тамошното РЗИ - звъняха, ние на тях също, за да питат какво да правят, как да се организират", сподели той. 

Кунчев допълни, че всяка областна болница разполага с резерв на легла за Ковид. Дори и той да се запълни, има план как той да се увеличи, който включва дори превръщане на цели болници в такива за лечение на коронавирус. Ако тенденцията за спад продължи обаче, това няма да се наложи.

Според епидемиолога протестите не са оказали голям ефект върху заболеваемостта, макар че всяко струпване на хора носи риск.

"Ролята на маската не е надценена. Ако и носителят, и здравият носят маска и спазват дистанция, много намалява рискът от заразяване. Има значение и дали е закрито или открито пространство", припомни той.

Кунчев поясни, че към момента няма как руската ваксина да влезе в Европа. Въпреки надеждите на руските власти, няма достатъчно информация за нейната ефективност.

"Видно е, че страните, които вече са я заявили, тепърва ще бъдат снабдявани. България участва в две поръчки на ЕС. За да влезе руската ваксина в Европа, трябва да има регистрация в здравната администраия, а там мерките са драконовски. Ваксините са интересни в това отношение - най-големите производители в света не са Щатите или Китай, а Индия и Пакистан. Но да сте чули в България да се ползва индийска или пакистанска ваксина?", завърши той.