"Ако сте решили, че ваксините са вредни, не си правете. Но не пречете на хората, които вярват на науката, да се предпазят.". Този призив отправи по време на посещението си в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Повод за коментара му бе публикуваната от медии информация, че антиваксърите призовават хората да се записват за имунизация, но да не се явяват. Целта на "кампанията" била да останат неупотребени дози от ваксините, които след това да се изхвърлят. 

"Докъде може да стигнат човешката злоба и неразбиране? Ваксините в момента са 3, след 2 месеца ще са 5, до края на годината ще са 7. Важното е да я направите навреме, защото виждате, че заболеваемостта се увеличава. Най-глупавото нещо е да имаш възможност да се предпазиш, държавата да плаща, да организира имунизационни кабинети, да е взела мерки и ти да не се възползваш, поради което да се сблъскаш с вируса", обясни Кунчев. И допълни, че се очаква ваксините да дадат имунитет в продължение на минимум година.

Той отговори и на негативните коментари за ваксината на Астра Зенека и употребата и върху възрастни хора.

"6 страни в Европа я прилагат за всички възрасти. Според ЕМА тази ваксина е за хора над 18 години. От СЗО бяха категорични, че тя е за всички възрасти. Можете да бъдете сигурни, че всяка ваксина, одобрена на европейско ниво, отговаря на двата критерия - ефективност и безопасност", обясни той. 

Според него, ще платим висока цена за недоверието във ваксината и здравните власти. 

"Ако не достигнем нивата на Израел, например, ще продължаваме да имаме случаи, ще продължаваме да имаме и мерки. Антиваксъри има навсякъде по света. Масово се създава впечатлението, че те са много и имат голяма тежест, но това не е така", коментира още той.