"Присъдата на бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова за кражбата на крем от летището във Варшава влезе в сила", съобщи за "Монитор" съдебният репортер от TVNWarszawa Пьотр Махайски.

Това сe случи след като Окръжният съд в полската столица отхвърли протеста на прокуратурата и остави в сила наказанието, постановено от първоинстанционния съд през октомври м. г. - условно прекратяване на производството с едногодишен изпитателен срок, опция, предвидена от полския Наказателен кодекс.

Припомняме ви, че Елена Поптодорова беше задържана на летише "Фредерик Шопен" на 27 февруари 2017 при завръщането си във Варшава три дни, след като е установено, че е откраднала скъп крем от безмитния магазин на летището.

От материалите, събрани от Районната прокуратура на Варшава - Охота става ясно, че кражбата е извършена на 24 февруари в 10:26. Всички действия на Елена Поптодорова и движението й са проследени с камерите за наблюдение.

Съдът призна Елена Поптодорова за виновна, но я освободи от наказаниеБившата посланичка призна за кражбата на крем, но не може да обясни деянието си

В 10:09 бившата дипломатка получава бордната си карта в пункта за проверка за сигурност. На снимките, които са приобщени към материалите по делото срещу нея се вижда как елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в един от безмитните магазини. Минава покрай рафта с кремовете, след миг се спира, обръща се и отново отива към рафта. Оставя куфара, разтваря полите на палтото с дясната си ръка посяга към тъмна опаковка и я крие под палтото. В 10.27 излиза от магазина.

Шест минути по-късно влиза в зоната "Не Шенген", а в 11:23 отлита с полет LO631 за София. Никъде на снимките, приобщени към делото не се вижда Поптодорова да провежда телефонен разговор. В защитната си теза, вече у нас тя твърдеше, че е била разсеяна и разтревожена, след като позвънила майка й.

В 17:00 часа е установена кражбата на крема в магазина. Уведомена е полицията, извършителката е идентифицирана още същия ден като Елена Поптодорова, притежателка на български дипломатически паспорт и е установено, че има купен обратен билет до Варшава за 27 февруари. На този ден, около 16 часа, при преминаване на граничен контрол на летището, Поптодорова е задържана.

Кремът е намерен у нея, алуминиевото капаче даже не е било дори повдигнато, липсвала е само кутията.

Българката пожелала споразумение с прокуратурата, но в момента, в който трябваше съдът да го одобри, защитата и представи отказ от споразумение и настоя делото да се гледа по същество. Присъдата й вече е факт!

Делото за кражбата на крем срещу Елена Поптодорова влиза в съдаТя твърдеше, че вече е платила глобата и с това случаят е приключен, но това далеч не е така...