Цветан Цветанов – дългогодишният втори в ГЕРБ, спряган ту за дясна ръка на лидера Бойко Борисов, ту за реално управляващия партията, остава само редови член. След 13 години момчето си отиде и този път изглежда няма да се върне, поне не в този филм.

Пътят от върха при Цветанов не беше кратък. Всеки един кабинет на Борисов му взе по нещо. В средата на 2009 година той беше зам.-председател на партията, вицепремиер и вътрешен министър. След края на мандата му се наложи да седне в парламента, а при сформирането на втория стана ясно, че никога повече да не се върне в изпълнителната власт.

При третия Цветанов се раздели с всички ръководни постове в партията. Момчето си отиде и стана редови член, а както знаем тях никой не ги вижда – за справка Искра Фидосова.

Дали егото на Цветанов обаче ще му позволи да отвори своя еквивалент на ресторант в Монтана, както направи Фидосова.

"Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините", написа доскорошният втори в ГЕРБ в социалните мрежи, след като стана ясна оставката му.

Дали краят на хладнокръвието и мълчанието обаче е само оставката на Цветанов или той има да каже още е въпрос с повишена трудност.

Макар и оттеглянето му да е обявено като лично решение, последните изявления на Бойко Борисов сочат друго.

"Очевидно е, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов и този залп срещу него - да отстрелят флагмана, така че без него едва ли не ще спечелят изборите. Видяхте, изтеглих го назад, структурите си работят", заяви Борисов ден след вота.

И това, след като сам беше определил вотът като "прошки" за Цветанов. Изглежда някой не му прости. Кой – тепърва ще се види. Очаква се Борисов скоро да говори публично.

Всъщност случилото се в ГЕРБ не е феномен за останалите формации – просто партията на Борисов продължава да е най-младата сред елита.

БСП в годините назад се раздели с Румен Петков и Георги Първанов, Румен Овчаров седна тихо на един от редовете на Националния съвет. ДПС пенсионира Христо Бисеров, изчезна и Емел Етем.

Героите понякога си отиват, дори дълго да изглеждат незаменини. Понякога обаче се завръщат в нова роля. Справка – Първанов. А понякога изчезват – справка Бисеров и Фидосова. Чий филм ще предпочете Цветанов – тепърва ще видим.

Снимка: БГНЕС

Цветанов мислил и мълчал, сега хвърли оставка и отчете: 13 успешни години"Изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините"

Цветан Цветанов хвърли кърпата, оттегля се от ГЕРБПартията на премиера му благодари за работата през годините