Костов: Нарочиха ме, че съм заграбил половин България, но живея в построена с моите ръце къща

Сбъркахме, че не направихме декомунизация, масовата приватизация беше лоша идея на БСП, обяви бившият премиер

София 11.04.2019 11:20 5112 4
Костов: Нарочиха ме, че съм заграбил половин България, но живея в построена с моите ръце къща

Голямата грешка на българския преход е, че не се е извършила декомунизация. Масовата приватизация е лоша идея на БСП с разочароващ резултат, а родната мафия се е родила от югоембаргото. Това обясни бившият премиер Иван Костов в интервю пред БТВ по повод новата му книга  "Свидетелства за прехода 1989 - 1999 ".

Във връзка със скандала "Апартаментгейт" бившият лидер на СДС и ДСБ коментира своето имотно състояние: "Аз живея в къща, която съм построил със собствените си ръце с помощта на баща ми и приятели. И живея там от 1981 г. ... Въпреки че за дълго време в представите на България изглеждах като човека, заграбил половината страна - това нямаше нищо общо с истината", заяви Костов.

По повод на случая по време на неговото управление с имота на Христо Бисеров, той посочи, че тези истории се повтарят, защото не биват разкрити. Защо в следващите години не го разкриха, ако се приеме, че ние сме го прикривали, попита риторично експремиерът.

Той не коментира огласените от основния свидетел по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов твърдения, че собственикът на банката Цветан Василев се е разпоредил всеки месец да бъдат превеждани по 25 000 лева на Костов. 

"Посткомунистическото общество е основната пречка за осъществяване на прехода – тези хора, които не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и да приемат целите на прехода. Техните медии и партии винаги са били срещу самите цели на прехода или срещу средствата за осъществява му. Една от амбицията на книгата е да помогне на хората да си обяснят днешната ситуация", каза Костов за книгата си.

Според него раждането на митовете за онзи период идва от грешната рецепта на прехода, която е една и съща за всички бивши соцстрани, но при всяка от тях е дала различен резултат. "Там, където се смяташе, че е дала блестящи резултати, и там демокрацията се оказа със сериозни дефицити", коментира бившият премиер.

"Урокът, голямата грешка - ние не извършихме декомунизиция по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацификация. В самото общество нямаше такава нагласа, нямаше мнозинство за такова нещо. Това означаваше пълна промяна на учебниците по история, промяна на програмата по българска литература - по друг начин да се обучават младите българи - да стават убедени привърженици на демокрацията", обясни Костов. Печалният резултат щял да бъде, че младите българи няма да бъдат достатъчно конкурентни на пазара на труда и в борбата за по-добри позиции в обединена Европа. 

 Относно масовата приватизацията той обяви, че това е била идея на БСП и е проведена почти изцяло от социалистите. Причината е била, че към онзи момент България не е имала налични пари, за да се продава срещу пари. "Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре.

Тя се превърна в разочарование", каза Костов. Бившият премиер твърди, че не познава настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова, която при неговото управление е била назначена в борда на държавната "Техноимпекс". "Министрите имаха пълна свобода да назначават своя екип - това беше част от административната реформа - към Валентин Василев са тези въпроси", уточни той. За обвиненията към него, че на безценица са продадени "Кремиковци" и БГА "Балкан" Иван Костов обясни, че те са имали отрицателна нетна стойност заради големите си дългове. Когато една фирма има огромни дългове, тя е фалирала и не струва нищо, напомни той. 

"Не се гордея с въвеждането на валутния борд и съм един от тези, които са лишили БНБ от нейната парична политика. Паричната политика на една банка е изключително важна за икономическата динамика, за макроикономическата стабилност", каза още Костов.

 На въпроса дали фалита на КТБ може да се сравни с банковия срив през 1997 г. той отговори, че през 1997 г. положението е било много по-тежко. Тогава почти нямаше държава, управляваха силови групировки, допълни Костов. За ДПС той коментира, че от 1997 г. партията е започна да се сближава силно с "Мултигруп" - холдинг, създаден от Държавна сигурност.

Според Костов днес демокрацията е в упадък. "Малко известно е в България, че според критериите на "Фрийдъм хаус" за страните в преход България в сравнение с 2008 г. демокрацията е в упадък, в отстъпление - била е консолидирана, сега е полу консолидирана - проявила е и проявява много дефекти, ние сме в регрес. Това е оценката ми за днес", обясни бившият премиер.

Снимка: btvnovinite.bg

 Той  планира да напише втора книга, "ако има интерес", в която ще попадне и периодът, в който решава да създаде своята партия - ДСБ. Още обаче не е определил годините, които ще обхваща тя.

Посочи, че на корицата на "Свидетели на прехода" е сложена негова снимка от времето, за което пише, за да покаже, че текстът свидетелства за онези години с тогавашните възгледи на автора, а не със сегашните, за да е по-близо до реалността.

По адрес на днешните скандали с придобити на ниски цени жилища от политици и случая по време на неговото управление с имота на Христо Бисеров Костов посочи, че тези истории се повтарят, защото не биват разкрити. Защо в следващите години не го разкриха, ако се приеме, че ние сме го прикривали, попита риторично той. Обяви, че от 1981 г. живее в къща, построена с помощта на баща му и приятели, въпреки че е бил обявен за човека, заграбил половината страна. Това е било и един от големите мотиватори да напише книгата.

 

Изпрати новина