Тежко признание за финансовото състояние на БНТ направи временният шеф на държавната телевизия Емил Кошлуков по време на днешния отчет пред Съвета за електронни медии. 

Той призна, че до края на годината телевизията ще бъде на червено с 44 милиона лева. "Ние сме в практически фалит. Трябва да спасим БНТ", патетично заяви и. д. генерален директор на обществената телевизия. Повечето борчове са към доставчици.

Кошлуков дава отчета, защото титулярният шеф Константин Каменаров беше принуден да напусне заради присъда за шофиране след употреба на алкохол.

"Развалихме договори, сключени от ръководството, за милиони. Това са договори за закупуване на програми, за реклами, които са вредни и опасни, прекратени са съмнителни обществени поръчки", каза още пред медийния регулатор Кошлуков .

От думите му стана ясно, че БНТ има най-големи проблеми заради неизпълнени задължения към УЕФА заради излъчваните футболни мачове за Лига Европа, Лига на нациите и европейските квалификации.

"Бавим плащания, а договорът е железен. Ще ни скъсат от неустойки, а и нищо няма да можем да предаваме", оплака си Кошлуков.  

Той трябва да представи и пълен щат на всички работещи в държавната телевизия с техните заплати и хонорари.

От СЕМ настояха отчетът на БНТ да бъде качен в интернет. Огромните борчове на държавната телевизия лъснаха само 20 дни преди избора на нов неин шеф.

Сред седмината кандидати е и Емил Кошлуков, който дори е считан за фаворит. Негови конкуренти в конкурса са Сашо Диков, Сашо Йовков, Стоил Рошкев, Никола Тодоров, Явор Симов и Радостлав Главчев.