Европа е във война. Това е война с невидим враг, война, която нашите лидери ни казват, че всички трябва да играем своята роля и въпреки това, въпреки че сме изправени срещу един и същи враг в тази битка на живот и смърт - COVID-19 - усеща се, че тази война вече разкъсва ЕС, пише политическият анализатор на Евронюз Дарън Макфрей. 

Да, Европейският съюз бавно реагира, което е разбираемо, когато се замислите. Коронавирусът първоначално е бил  здравен проблем, нещо, което  е извън неговите компетенции. Също така това  засяга различните държави с различни темпове. Това затруднява централизирания подход - дори САЩ се надпреварват да се справят.  

Но това, което държи служителите будни през нощта тук, в Брюксел, е напрежението и чувството за солидарност. Различните страни използват реагират различно в ситуацията. Белгия се хвърли в Холандия (заради първоначалните  слаби ограничителни мерки). Дания е озадачена от подхода на Швеция. Италия е напълно ядосана от липсата на споразумение за икономически призив и, накрая всички са силно раздразнени от унгарския Виктор Орбан.

В момента обаче този гняв в Италия, Испания и на други места би трябвало най-много да тревожи лидерите на ЕС. Мнозина се чувстват  изоставени от Съюза. Италианският премиер Джузепе Конте не отвлече думите си наскоро: "Трябва да избягваме да правим такива трагични избори в Европа. Ако Европа не докаже , че се справя с тази задача, целият европейски проект рискува да загуби своята причина за очи на нашите собствени граждани. "

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо повтори призива за действие в интервю с  кореспондента на Евронюз  Джорджия Орланди: „Тази глобална криза е огромна отговорност за Европейския съюз. Ние сме в решаващ момент за Европейския съюз и както винаги, когато сме изправени пред непредвидени предизвикателства, имаме нужда от извънредни мерки. “

Това са трудни времена, лидерите правят труден избор и ако имат чувството, че са били пренебрегнати, те ще си спомнят. Ако ЕС се провали в своята задача, хората ще го помнят. Ето защо залозите на управляващите  в Брюксел са толкова големи. Това е тест, който не могат да си позволят да се провалят.