Шофьор на товарен камион трябва да плати 254 хил. лв. глоба за превоз на 12 тона спирт без документи за Гърция. Е. П. от Нови Искър шофирал товарен камион към Гърция. По документи в тира трябвало да има палета с екобрикети, предназначени за фирма в Солун.

На ГКПП Кулата била направена физическа проверка и се установило, че вместо брикети има 12 контейнера с по 1000 литра етилов алкохол. Като тапа били поставени две палета с празни кашони. Шофьорът и камионът били спрени.

Водачът обяснил, че не знае какво има в камиона, защото бил назначен на работа в същия ден. За откритите 12 000 литра спирт не е представен документ за плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз. На шофьора бил съставен акт и наказателно постановление от Митница Югозападна да глоба в двойния размер на дължимия акциз - 254 хил. лв.

Тираджията обжалвал в съда в Петрич наказанието. Обяснил, че е получил автомобила от свой колега, на околовръсното на Нови пазар, предава 24 часа.

Не е знаел какво има в автомобила, не е отварял товарното помещение, за да провери стоката, доверил се е изцяло на колегата, от когото получил ключовете и документи. Така поел на курс за Гърция, без да знае какво превозва.

Съдът обаче не даде вяра на оправданията му, които били противоречиви, звучали "твърде наивно и житейски нелогично". Магистратите потвърдиха наказателното постановление с огромната глоба, като решението подлежи на касационно обжалване.

Снимката е илюстративна!