Няколко колчета по бул. "Шести септември" паднаха в неравната битка между разрушители и данъкоплатци в Пловдив. Наглед незначителната поредна щета в градоустройствената инфраструктура едва ли ще направи огромно впечатление на някого. 

Причината е, че пловдивчани са се нагледали на золуми - спирки, пейки, колчета, беседки, тротоари и т.н. и т.н. Всъщност обаче разгледани в своята съвкупност всичките тези благоустройствени съоръжение са платени от джоба на данъкоплатците в Пловдив и не възлизат на мижава сума. След всяка тяхна разруха остава резонното питане: Пак ли ние ще платим? 

По отношение на крайпътните участъци най-честа причина за подобни гледки са катастрофи. При пътните инциденти с материални щети било по отношение на обществената инфраструктура би следвало водачите да се наказват с възстановяването на сумите за ремонт.

Дори материалната вина да се вменява и поема винаги стриктно, което не е така, то за да се стигне до поемане на отговорност трябва да има регистрирано ПТП. Често обаче самокатастрофирането остава вън от полицейските хроники, тъй като шофьорите бързо напускат местопроизшествието. Така се оказва, че един руши, а ние всички плащаме - по няколко пъти за едно и също нещо.

Втората хипотеза е вандалски прояви. За съжаление при тях процентът на разкриваемост спада драматично. Очевидно воденето на досъдебно производство спрямо неизвестен извършител лимитира възможностите анонимният вандал да си плати.

И това само при условие, че изобщо се стигне до производство. В повечето случаи счупените спирки, автомати за билети, пейки, огради и разни и разнообразни блага си стоят статично и нямо счупени, докато някой някъде не реши да "вдигне пара" за състоянието им. Тогава се оказва, че едни рушат, а ние всички плащаме - по няколко пъти за едно и също нещо. 

Дали тези колчета отново ще платим ние? Вероятно. Именно за това всеки трябва да се въоръжи със самосъзнание и да не подминава поредното осакатено наше благо, защото ако някой счупи вашата кола - ще си потърсите правата. Тези колчета и пейката зад блока ви са наши и ако не искате да плащеме, ценете и не отвръщайте поглед, когато някой руши собствеността.