Корнелия Нинова няма намерение да върне червените депутати в парламента поне до европейските избори в края на май, а десетки леви депутати вече тихо, но съвсем явно недоволстват от бойкота.

Особено се изнервили, когато миналата седмица получили заплатите си за март, от които били удържани суми не само за месеца, но и за отсъствията им от февруари.

Припомняме ви, че БСП бойкотира парламента от 18 февруари. Първо соцдепутатите взеха почти пълните си надници - средно около 5000 лв. на човек, защото електронната система на парламента отчита отсъствията със закъснение.

За март обаче, когато червените въобще не влязоха в пленарната зала, вече са им удържани 2/3 от заплатите (както е по правилник при 3 поредни неизвинени отсъствия или общо 5 за месеца). Така на всеки остават между 1500 и 2000 лева, в зависимост от трудовия стаж, научните титли или шефските постове в НС.

От счетоводството на парламента обаче поискали да удържат и тях заради отсъствията през февруари, за които не е имало глоби. Това предизвикало недоволство сред червените, защото някои получили под 100 лв., а издържат домакинства на две места - в София и в родните си градове, където са семействата им.

Нинова и ръководството взели решение касата на парламентарната група да им възстанови глобите, но само за февруарските отсъствия. Въпреки това червените недоволстват, че получават орязани заплати, и искат БСП да се върне в парламента.

"Много от нас имат кредити, деца, а и сме имали по-добър стандарт и преди влизането ни в парламента, а сега ни е трудно да посрещнем месечните си разходи", споделя пред "24 часа" социалист, настоял за анонимност.

Негов колега дори продал наследствен апартамент, за да се издържа.

"Лесно ѝ е на Нинова - вози я служебна кола, пътуванията ѝ се поемат от "Позитано", синът ѝ е голям и почти няма разходи", коментира трети депутат.

След публичен скандал, че социалистите не ходят на работа, а получават заплати, Корнелия Нинова обясни на всеослушание, че не си взима парите и живее със спестявания.

Отсъстващите депутати от БСП взели пълни заплати за месеца368 от тях имат неизвинени отсъствия от пленарната зала