На днешния ден през 1939 г. във Франция е извършена последната публична екзекуция с гилотина. 81-години по-късно неизвестен / поне за широките народни маси/  субект се опита да гилотинира поне в политически план премиера Бойко Борисов. Пет дни след като в публичното пространство изтече скандален запис , за който се твърди, че е разговор на Борисов , днес в няколко сайта бяха качени снимки от резиденцията на Борисов в Бояна, на които се виждат как премиерът спи, а на други нощното шкафче до спалнята му с отворено чекмедже, от което стърчат пачки с евро и кюлчета злато. 

Няколко часа по-късно Борисов се появи с цялото ядро на ГЕРБ в централата на партията и даде извънреден брифинг.  От дясната му страна бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която бе един от главните герои във въпросния запис. Борисов бе категоричен, че снимките са монтаж, като единствената истинска е тази, на която е сниман как спи. Припомни , че това е стар похват на КГБ да бъдат смесвани истини и лъжи, което придава достоверност и на най- голямата лъжа. "Само след няколко месеца идват избори. Някой иска служебно правителство. Така милиард и нещо ще отпътуват в друга посока. Ние сме дошли с избори, ако не ни искат - ще си отидем”, заяви Борисов . Според него стабилността на управлението и високият резултат на партията, отчетен от социолозите по време на пандемията, са предизвикали яростта на противниците му, които са избрали да водят компроматна война , вместо да се изправят срещу него на изборите. 

Кой са основните заподозрени?

"Трябва да се убие флагмана и гласовете да се разпилеят. Отстрани чакат Президента, след него Цветанов, Мая Манолова, Слави Трифонов и всички ДСБ-та." заяви премиерът без да уточни дали ДПС има участие в комплота срещу него. "ДПС действат по друг начин, те действат отзад" бе двусмисления отговор на министър- председателя. 

Обичайните заподозрени са президентът Румен Радев, за когото Борисов заяви, че го следи с дрон и Мая Манолова, чийто похвати се коментират още от времето на Костинбродската афера. 

Новите врагове са бившата дясна ръка на Борисов - Цветан Цветанов, който днес напусна с гръм и трясък ГЕРБ и Слави Трифонов

"Днес моят заместник напуснал ГЕРБ с мотиви. Успех! До вчера викаше Победа, а сега всички сме боклуци. Много хубаво!" възмути се Борисов. 

Във форумите обаче мнозина смятат, че съвпадението на новият залп компромати и напускането на Цветанов не е случайно. 

Паралелно с брифинга на Борисов, главният прокурор Иван Гешев също даде изявление. Той съобщи , че  Софийската градска прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка. 

"Превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт", коментира Гешев.  "С това, което правим, ако въобще приемем, че е коректен този запис или който и да е запис, последните 20 г. генерираме само едни скандали, с които даваме лош сигнал към нашите европейски партньори не толкова, а към българските граждани" заяви главният прокурор. Той обаче насочи подозренията си за авторството на записите в друга посока.  

"Последните дни се генерират постоянни скандали с цел дестабилизиране на държавата и избори  Не казвам тези неща, които се публикуват дали са верни или неверни. Това е от компетентност на наблюдаващ прокурор. Но за мен е ясно, че е целенасочена съзнателна стратегия. И тя е с ясната цел - дестабилизиране на държавата, и избори. Да се получи политическа конфигурация, която устройва обвиняемия Васил Божков, подсъдимите Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев. Тази конфигурация ще им върши работа за законодателни промени и унищожаване на българската прокуратура. Това е крайната цел, която минава през нов политически проект, нова конфигурация, която правеше и подсъдимият Цветан Василев", обяви главният прокурор. 

И така- кой клати държавата и с каква цел?

Атаката е добре подготвена /самият Борисов съобщи, че записите са правени преди година/ , а моментът не е случаен. Едно е сигурно, че който и да стои зад атаката, не е човекът , който би променил статуквото. Похватът е достатъчно красноречив за морала на хората, които стоят зад офанзивата.  Победителите, разбира се, не ги съдят, но със сигурност такава победа ще е пирова.