От древни времена хората се страхували от жабите. Индийската мъдрост "Когато жабите крякат, по-добре да мълчиш" не е случайна. Вярвало се, че когато животинките атакуват с пронизителните си крясъци дадена територия, над мястото ще надвисне зла прокоба и спасение няма да има...  Е, разкрякаха се две жаби - в България, но прокобата беше за Беър Грилс...

Проверката по жабешкия случай в Национален парк "Рила" с известния водещ продължава. И въпреки че предаването, предизвикало скандала, е снимано още през 2017 г., забранените дейности, излъчени в него, станаха ясни едва сега. Защо? Защото ги забеляза един българин. А кой е той?

Мъжът се казва Симеон Цончев. Точно той видя и плуването във водите на Каракашевото езеро, и паленето на огън и убиването на жаби. Тогава просто постнал във "Фейсбук"  коментар с въпроса "Има ли санкционирани?". И отбелязва Министерството на екологията и Национален парк "Рила".

"Останах изумен, когато видях, че те скачат в езерото. Не съм си представял, че някой може да си позволи подобно нещо, и те могат да снимат без разрешение и да са инструктирани, какво може и какво не в национален парк "Рила", подчерта Симеон пред bTV.

Цончев разказва, че случайно попада на епизода за страната ни преди две седмици в социалните мрежи, като не очаквал реакция на институциите.

"Изненада ме. Смятам, че те се задействаха да си направят малко пиар, като в много други случаи, по-фрапантни, не вършат работа. Eдинственото смислено от този сигнал е, че се вдигна шум и все повече хора ще научат, че не трябва да плуват в езерата и да палят огън в планината", смята Симеон.