Трябваше да се преустанови туристопотокът в Банско още преди десет дни, когато сформирахме Кризисния щаб. С налагането на карантината животът ще тече както досега с изключение на това, че са ограничени всички придвижвания, събирания на хора в затворени помещения, просто ще спазват инструкциите. Това съобщи кметът на Банско Иван Кадев пред БТВ.

“Тези, които имат нужда от храна и лекарства, ще бъдат пропускани. Убеден съм, че няма да има недостиг на храна и лекарства; хората, които зареждат магазините, ще бъдат пропускани”.

На въпрос дали има блокирани туристи в Банско, кметът съобщи, че такива случаи има, но съгласно заповедта на МЗ тези лица остават под карантина в хотелските комплекси. “Съответните туроператори ще трябва да организират извеждането на хората под конвой и изпращани директно до летището”.

Жителите на града са осъзнали опасността над главите ни и спазват заповедите на властите, допълни Кадев.

Съгласно заповедта на МЗ хотелите продължават да работят, ако в тях има настанени, но не отпътували туристи, като се спазва стриктна хигиена.

Туроператорите и хотелиерите трябва да поемат допълнителните разходи за карантината на туристите, след като не спазиха заповедта за ограничаване на туристопотока, допълни кметът на Банско.

Междувременно стана ясно, че мъжът от Троян, който е работил като ски учител в Банско, и за когото бе потвърдена положителна проба на коронавируса, се чувства по-добре. Той е настанен с двустранна бронхопневмония в ловешката болница.