"Не съм аз! Не бях там. Една жена каза, че гори складът, и аз отидох да видя", заяви Любомир Данчев в съда в Пловдив. "Не съм оставил цигара запалена. Аз за нищо не съм виновен", каза бездомният мъж в съда. Той заяви, че е пенсионер по болест и попита: "Ще ме пуснете ли, ако не съм направил нищо?".

Клошарят е единственият задържан по случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Преди дни от прокуратурата разкриха, че той е живеел в помещение на четвъртия етаж на един от складовете, а според свидетелски показания пожарът е тръгнал от там. Съдът гледа неговата мярка за неотклонение, тъй като днес изтичат 72-та часа от прокурската заповед за задържането му, съобщи репортер на TrafficNews.bg.

Изказването за цигарите, което Данчев направи, е във връзка с направения му разпит. Пред разследващите той е обяснил, че сам си свива цигари, а фасовете хвърлял в пластмасов кош.

Преди минути е приключил огледът на тютюневите складове. Това съобщи току-що прокурорът, но не може да каже повече подробности.

В съдебната зала обаче бяха дадени подробности за самия пожар. Сигналът за пожара е подаден в 14:50. Още при сигнала е посочено, че гори четвъртият етаж. Огънят се виждал от втория прозорец от ляво надясно.

Това място е обитавал Данчев. Той сам казва, че е живял там, но според прокурор Паскалев бездомният мъж е обитавал целия етаж. Има данни от свидетелка, че той се е изнасял оттам и си е преместил багажа на адрес "Доктор Владо" 46.

Според показанията на клошари Данчев често е пушел, пиел и хвърлял цигари на пода. Той заключвал с катинар етажа. Дори заплашил с нож друг клошар, който живее на 3-ия етаж, да не спи там.

Намерени са 4 запалки в сградата.

Прокурорът предостави данни за още 3 пожара. Два в дома на Данчев на улица "Панайот Волов" през 2000 г. и още един на "Митрополит Натанаил" през 2008 г. Това са места, които той е обитавал.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg