"Ще го взема войник, да дойде на учение и тогава ще говорим." Така военният министър Красимир Каракачанов коментира обвиненията към него на коалиционния му партньор Волен Сидеров по-рано днес. Лидерът на Атака заяви, че ВМРО "са получили 

хубави резултати от евровота, защото имали сключена сделка с американците за купуването на изтребители Ф-16. Сидеров също се възмути защо САЩ ползват военни бази у нас от 2006 г. без да плащат нищо.

Вицепремиерът Каракачанов и премиерът Бойко Борисов дойдоха на учебния полигон Ново село, за да видят тактическо учение с бойни стрелби с участието на над 800 военнослужещи от България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ. 

Преди това премиерът бе помолен да коментира намаляването на субсидията за партиите и предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски за 0 лева субсидии. 

"И защо трябва да коментирам? Има ли правителствено решение, не предложение, а решение. Подписано от мен, от вицепремиера Каракачанов, за 1 лев субсидия. Такава, каквато две години Слави Трифонов ни триеше на главите на всички. И вие нито веднъж не нарекохте това популизъм", заявисе Борисов. 

"Ние не предлагаме, ние имаме правителствено решение. То не подлежи на коментар. Ясен ли бях? Това ли ще пуснете или танковете и артилерията, да видят хората каква армия ни пази?", попита гневно премиерът. 

На въпрос кое в наблюдаваното учение го е впечатлило най-много, Борисов заяви, че него нещо трудно може да го впечатли, защото е участвал в стотици такива занятия. „Даже на колегата му казах, че има доста да коригират в стрелбата“, добави той.

„Първо, много бих искал тези, които ни критикуват, че имаме българо-американска база в Ново село, да видят какво прекрасно съоръжение е. Второ, днес тук участват и колегите от Гърция, Албания, Северна Македония, САЩ – така ще се извъртят всички. В България всички идват на учения – другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват. Имаме надеждна техника, която модернизираме. А и с колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица – живот и здраве, сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония“, заяви Борисов. 

Той посочи, че това ще е добре и за тях, и за нас. „Защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Северна Македония. Така че тези учения ни дават бойно другарство. Всички ни знаят в света, че продължават цяло лято занятията тука. Над 5000 американски военнослужещи минават и се обучават“, каза още министър-председателят. 

„И не случайно на 6 май толкова се радват хората на военната техника. И сега продължаваме да окомплектоваме това, което през годините е разрушено. Продължаваме да си модернизираме танковете, да ги ремонтираме, казармите. Проектите вървят“, заяви Борисов. 

Военната техника е необходима не за парадите, а за обучение на личния състав, добави пък Каракачанов. 

„В последните няколко години отделихме толкова средства за армията, колкото не са отделяни с десетилетия. Но тъй като по една или друга причина се говори само за самолети, аз обърнах внимание на това, което се прави и за пехотата – 13 танка се ремонтират, всяка година има план за възстановяването им, има и други проекти. И всичко това струва пари“, посочи Каракачанов. Той заяви, че без пари техниката не може да бъде изваждана. 

„А тази техника е необходима не за парадите, а за това, личният състав да се обучава, да бъде боеспособен и ако се наложи, да изпълнява своите задължения – да защитава България и да го направи ефективно“, коментира министърът на отбраната. Каракачанов благодари на премиера Бойко Борисов, че две години не е отказвал нищо от това, което му е било поискано за армията.