Щеше да е учудващо, ако няма разминаване в данните. Аз самият щях да се усъмня, че някой ги манипулира. Това коментира по време на брифинг на Министерството на здравеопазването проф. Тодор Кантарджиев по повод разликата между данните от Националната информационна система, която бе представена пред медиите днес.

Данните за коронавируса ще бъдат обявявани в полунощ всеки ден. Единната система дава възможност за проследяване на всеки един случай, включително карантинираните и хоспитализираните.

 

Както вече стана ясно, тази сутрин от Министерството на здаревопазването публикуваха информация за 10 нови жертви на коронавируса у нас. Починали през последното денонощие обаче няма. Оказа се, че това са случаи от края на април - началото на май, които не са били регистрирани преди това. 

Кантарджиев обясни, че има разлика в методиката, когато информацията се подава на хартиен носител или на електронен накъв. Досега в статистиката на МЗ, обявявана на сутрешните брифинги, са попадали данните до 16:00 часа в предишния ден. Лабораториите обаче работят до много по-късно. 

Професорът коментира, че в някои от случайте разминаването се дължи на печатна грешка. В други лекарите първоначално са приемали причина за смъртта, различна от коронавирус. При последвалите тестове било доказано, че пациентът е носител на инфекцията. 

"Министерството на здравеопазването няма никакъв интерес да лъже за броя на изследванията и дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко", каза Кантарджиев. В някои от случаите преди въвеждането на електронната система се дублирала и информация от болници, РЗИ и лаборатории, но грешките били засичани. 

"Има още грешки, които да се изчистят. Вчера без да иска голяма болница в София качи 70 хоспитализации, каквито няма. Но човешкият фактор си оказва влиянето - този, който не работи, той не прави грешки", изтъкнаха от Министерството на здравеопазването.