Появяват се мнения, че се опитваме да насаждаме страх в обществото и да плашим политиците, а те взимали панически решения. Кого плашим? Цифрите сами говорят, че в нашата страна заболелите и умрелите са по-малко, отколкото в други държави. Ще кажете – не правим изследвания,  но ще се убедите от данните, че не е така. С тези думи започна тазсутрешния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Кантарджиев, преди да съобщи данните за разпространението на коронавируса у нас. 

В отговор на коментарите, че НОЩ създава паника сред обществото, той изтъкна, че щабът винаги се е позовавал на данни и анализи. 

"Когато заплахата е преодоляна, с усилията на общество, държавни власти, лекари и сестри, доста лица започват да се изказват и да правят анализи. Така беше и преди години с варицелата, антракса, заплахата от ебола, която не беше нищо в сравнение с коронавируса. 

Още през януари започнахме подготовка, според нашите възможности – предпазни маски, костюми, готовност за диагностика. Моята работа е, когато има болен българин, да можем да кажем от какво е болен. Винаги посланията на щаба са били на база научен анализ, на това което е видяно, прочетено, изговорено в чужбина. Нещата у нас да са по-леки от това, което се е случило в други държави с много по-голям ресурс", заяви епидемиологът. 

Той допълни, че ниската заболеваемост се дължи не на драконовски мерки, а на своевременната реакция и поемането на политическата отговорност. Той благодари на всички българи, които спазват предписанията на НОЩ.

"Не трябва да правим така, че да се удавим на края на Дунава", изтъкна той.