"Кое по-точно да финансира държавата? За клиничните пътеки финансирането е публично. Строителство ли? Болницата е в добро състояние, има добра база, има кислород." Така областният управител Дани Каназирева коментира позицията на Община Пловдив за преструктурирането на МБАЛ "Св. Мина" в специализирана болница за лечение на коронавирус. Припомняме, че в събота стана ясно, че градските власти подкрепят трансформацията, но ще разчитат разходите за него да бъдат възстановени с решение на Министерски съвет. 

"Община Пловдив е обезпокоена от настоящата ситуация в общинската болница, защото в момента тя не разполага с необходимия персонал и оборудване, за да поеме средно тежки случаи на заболели от Ковид-19 пациенти", се казва в позицията. От администрацията са възложили на директора на лечебното заведение проф. д-р Петър Петров да предостави доклад за кадровата обезпеченост на болницата, за необходимата медицинска апаратура и консумативи и план за поетапно трансформиране на отделенията. Освен това, той ще трябва да представи разчет на необходимите разходи, които следва да бъдат направени, за да функционира безпроблемно болницата. 

"Ако става дума за респиратори, там никога никой не е смятал, че ще се гледат интензивни случаи. Там няма такива специалисти. Може да има респиратори, но няма кой да работи с тях. Интензивното лечение е концентрирано в други болници - Св. Каридад, "Еврохоспитал", където от днес се пускат легла, Цетрал хоспитал, УМБАЛ "Св. Георги", "Пълмед" и др.", отговори областният управител.  Тя допълни, че вече е разговаряла с две частни болници за изпращане на допълнителни екипи. Предстои да се изготви и графикът за преструктуриране. 

"В "Св. Мина" също има специалисти. Молбата ми към Общината е към заплатите да добавят допълнително възнаграждение за лекари и сестри", заяви още Каназирева. 

Тя отказа да коментира становището на администрацията, че не разполага с необходимия ресурс, за да осигури допълнителни възнаграждения. 

"Най-лесно е да казваме, че няма как да стане. Нека изчистим проблема с Общината, смятам че ще се намери решение", лаконична бе тя.