Проучване сочи, че голям процент от масовите убийства в училища и университети се извършват именно от така наречените „Геймъри”. Това са хора, които прекарват по-голямата част от денонощието в играене на видео игри на компютъра и им се размиват границите между гейминг света и реалността.

Направено проучване в американски университет  доказва, че детският мозък се изменя само седмица, след като играе дадена игра. То сочи, че децата, които играят игри с насилие, след седмица имат промяна на поведението и проблеми с контролирането на емоциите. Учените предупреждават, че тези промени са трайни и е възможно да повлияят и подтикват детето към реални действия, когато то порасне.

Новите и модерни игри са толкова реалистични, че начинът, по който изглеждат и звучат може да обърка до такава степен децата, които ги играят, че да загубят реална представа къде се намират. Децата, които прекаляват с компютърните игри, в един момент може да спрат да различават действителността от фикцията.

Японски учени сочат, че се наблюдава тревожно количество на атрофия в някои части на мозъка при децата, които играят прекалено много на компютри.  Друг риск, който крият игрите е зависимост към компютърните игри и пристрастяване. Един от десет играещи е патологичен играч, което се отразява изключително негативно върху училищните дейности, отношенията с приятели и семейство. Децата започват да стават асоциални и нараства рискът от психични и емоционални разстройства. Много от тези игри са изпълнени с насилие, а то увеличава агресивността и враждебността у подрастващите. Тези игри водят до нервност и депресия, качват кръвното налягане, увеличават физиологичната възбуда, ускоряват пулса, намаляват способността за състрадание.

Последната такава стрелба се случи преди броени дни в руски университет от „килъра-студент”, където бяха убити 6 души, а около 30 бяха ранени. Малко след 11 часа местно време 18-годишният първокурсник влетял в сградата на Пермския държавен национален изследователски университет и открил безразборна стрелба. Студенти разказаха пред "Комсомолская правда", че стрелбата продължила около 15 минути. Някои от страх скачали през прозорците и получили травми.

Бащата разказва, че синът му прекарвал цялото си свободно време пред компютъра.

"Колкото и да говорих с него, той се интересуваше само от игрите на компютъра. Казвам: "Защо не излезеш на разходка? - А той отговаряше, че не иска да се разхожда, щял да играе игри.”, споделя бащата.

Обърнете внимание на детето си, ако започне да прекарва повече време пред компютъра. Част от тези игри са забавни и увличат малките, но играта не трябва да бъде повече от два часа на ден. В никакъв случай не бива да се съгласявате с употреба на игри, които не са подходящи за възрастта на вашия наследник.