„Основното правило на тактиката за действие при катастрофи е да отстраним автомобила от пострадалия, а не пострадалия от автомобила. Тоест трябва да премахнем всичко, което ни пречи да стигнем до ранения човек, и след това да го извадим с минимално движение“. Така започна лекцията на главен инспектор Димитър Бришимов, началник на сектор „Специализирани оперативни дейности" към Регионалната дирекция на пожарната в Пловдив към неговите колеги огнеборци.

Пожарникарите под тепетата проведоха тренировъчно занятие по разрязване на автомобили и спасяване на хората в тях. Тежките пътни инциденти в страната нарастват и все по-често се налага смачканите автомобили да се разпарчетосват,за да могат да се спасят хванатите в капан пътници.

Два пъти годишно Пловдивската пожарна прави учения от този вид в автоморга в Южната индустриална зона. „Веднъж месечно правим други тренировки. Трябва да сме подготвени за всякакви извънредни ситуации. От бързата ни реакция зависят човешки животи“, отбелязва Бришимов.

Той каза на младите пожарникари, че най-важна е техниката на безопасност. При катастрофиралите автомобили има четири опасности – колата да се преобърне и да затисне пожарникарите, да се възпламени, да ги удари силно въздушната възглавница, а пък при електрическите возила е налице заплаха да ги хване ток.  

„Електрическите автомобили имат много мощни батерии. Добрата новина е, че токът няма потенциал спрямо земята. Ако сте здраво стъпили, не може да ви удари. Но ако направите волтова дъга, тогава е по-опасно. Важното е ръцете и очите ви да бъдат защитени“, обясни главният инспектор. Той препоръча на огнеборците винаги да носят ръкавици и очила и заради хвърчащите стъкла и метални частици.