Кой плаща за реактивните изтребители и танкове на Путин? Същите страни от ЕС, които казват, че искат той да спре нападението си срещу Украйна, страна, която се предполага, че е техен съюзник, пише POlITICO. 

Това е парадокс, който полският премиер Матеуш Моравецки повдигна на срещата на върха на лидерите на ЕС относно санкциите срещу Москва. Блокът не успя да договори мерки срещу международната система за плащания SWIFT, тъй като толкова много страни я използват за своите изключително важни плащания за газ към Москва.

„Ние купуваме като Европейски съюз много руски газ, много руски петрол. И президентът Путин взима парите от нас, от европейците. И ги превръща в агресия и нашествие“, каза той. 

POLITICO направи  мониторинг на текущата ситуация за това каква е зависимостта на Европа към руските доставки, въпреки годините на обещания да намали зависимостта си от газ.

Руският газ съставлява 42 процента от вноса на газ в Европа само по тръбопровод. Изключването на това би довело до болезнени икономически последици за европейските страни, които вече се борят с призрака на високата инфлация.

При 60,1 милиарда евро през 2020 г. енергията съставлява около две трети от вноса на Европа от Русия. Въпреки, че често се подчертава зависимостта от руския газ, стойността му е по-ниска от вноса на петролни масла.

Търговията (както вътрешна, така и международна) с енергийни продукти също е много важна за руската икономика и за държавните финанси, съставлявайки близо една пета от националния бюджет, според предварителните данни за 2021 г.

Търговията с Европа е голяма част от това. Износът на минерали за Европа (включително въглеводороди) представлява близо половината от общия обем. Трудно е да се изчисли каква част от тази цифра отива директно в държавната хазна, но е ясно, че представлява значителен принос.

„Настоящото състояние на световния петролен пазар и настоящата много, много висока цена, която виждаме, определено са от голяма полза за Русия“, каза Марио Бикарски, руски анализатор в The Economist Intelligence Unit. „Всичко това е наистина полезно за валутните резерви на Русия, защото Русия има фискални правила, според които всички приходи над $43 за барел петрол отиват в националния суверенен фонд.

В изявление пред депутати в Камарата на общините в четвъртък премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън направи пряка връзка между покупките на енергия и действията на Путин. „На срещата на Г-7 този следобед се съгласихме да работим в единство, за да увеличим максимално икономическата цена, която Путин ще плати за своята агресия,“ каза той, „и това трябва да включва прекратяване на колективната зависимост на Европа от руския нефт и газ, която служи за овластяване Путин твърде дълго."

Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза още по-откровено след срещата на върха на ЕС в четвъртък вечерта: „Ние купуваме като Европейски съюз много руски газ, много руски петрол. И президентът Путин взима парите от нас, от европейците. И той превръща това в агресия, нашествие“, каза той.

Освен спирането на газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия — който все още не функционира — европейските лидери не бяха склонни да удрят пряко руските петролни и газови интереси в санкциите, обявени преди руската инвазия. Пакетът от санкции, обявен в четвъртък вечерта, също избягва значителни блокировки върху руската търговия с петрол и газ, въпреки че включва някои ограничени енергийни разпоредби.

За да ограничат сериозно притока на средства към Кремъл и оттам към военните усилия в Украйна, западните страни биха могли да намалят покупките на руски газ и да наложат ембарго върху продажбите на руски петрол. Но това би тласнало цените и следователно инфлацията още по-висока, което е цена, която повечето страни от ЕС не желаят да платят.