Известният адвокат Методи Байкушев, който специализира в разрешаване на спорове и е водил дела пред Арбтиражния съд в Париж, призова служебното правителство да прекрати незабавно публичните си изказвания за предполагаема "загуба" на България при арбитражно дело от "Газпром".

"За първи път в живота си виждам, във връзка с предстоящ арбитраж, високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка", предупреждава Байкушев в публикация във Facebook.

Думите му са провокирани от две последователни изказвания на служебния военен министър Димитър Стоянов и на енергийния министър Росен Христов от 25 август, в което и двамата прогнозираха как "Булгаргаз" ще загуби "многоцифрена сума" или "над 1 млрд. долара" при дело от "Газпром".

Стоянов и Христов дори не допуснаха, че България може сама да поиска компенсации от руската страна за това, че в края на април прекрати подаването на газ едностранно.

Методи Байкушев настоява служебните министри "веднага да замълчат и никога повече да не си отварят устите на тема договора и арбитража с Газпром, без всяка думичка преди това да е одобрена от адвокатите, които работят по казуса".

В противен случай те рискуват да провалят защитата на "Булгаргаз", ако арбитражен иск действително бъде заведен, като Байкушев смята, че страната може да загуби над милиард евро в резултат на умишлено подриване на българската позиция.

Байкушев е съдружник в Адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко.", предподавал е по гражданско процесуално право. Присъства в класациите на водещите адвокати в България по разрешаване на спорове според специализирани адвокатски издания като Legal500, Chambers и IFLR1000 .