Избраха пълен абсурд: Няма болничен - няма проблем

Твърдението, че спестените пари щели да отиват за повишение на пенсиите е все едно да кажеш, че крокодилът е по-зелен, отколкото дълъг, коментира Иван Нейков

България
15.11.2019 16:00 4220 11
Избраха пълен абсурд: Няма болничен - няма проблем

С внезапното решение да не се плаща първия ден от болниците имаме за пореден път христоматиен пример как не се правят промени в социалната сфера –  без разчети, без консултации със заинтересованите страни, без обществено обсъждане, въпреки че има изрично задължение за това в закона за нормативните актове.  И след като обществото реагира, всеки започва да казва: не съм аз, някой друг го е предложил.

Така бившият социален министър Иван Нейков коментира пред TrafficNews вчерашното решение на коалиционния съвет. Според него това е абсолютно непремерен ход, който той очаква да не бъде приет.  

„Това, което управляващите обясняваха – че по този начин ще се осигурят пари за увеличение на пенсиите, показва, че те въобще не познават социалната система. Това е пълен абсурд. Все едно да кажеш, че крокодилът е по-зелен, отколкото дълъг. Защото парите за първите 3 дни болнични се плащат от работодателите. Ако тези пари или част от тях не се плащат, това не означава, че отиват при парите за пенсии”, каза Нейков.

Според него в случая не може да се говори справедливо ли е решението, или не, а за това, че се нарушава принципът на осигуряването.

„Когато един човек се осигурява, той има право да получава срещу своята осигуровка съответното обезщетение, когато рискът настъпи. А тук няма промяна на осигуровката, просто няма да плащаме и толкоз”, обясни Нейков, който е юрист по образование.

Той не смята, че с мярката ще се намалят и фалшивите болнични. „Истина е, че има много фалшиви болнични, истина е че контролът, който се упражнява не е добър. Но точно в контрола трябва да се концентрират усилията. А не да отиваме към: „Има болничен, има проблем. Няма болничен – няма проблем”.

Нейков определя като добро решение предложението на експертите да се въведе изискване при краткосрочните болнични на третия ден пациентът отново да се яви при лекаря, който ги е и издал, за да се види какво е състоянието му.  Ако той не се яви, защото е на плажа, например, болничният да се анулира. „По този начин, дори да приемем, че има някакво съучастие от страна на лекаря при издаването на фалшив болничен, ако той трябва втори път да потвърди отново една невярна диагноза, аз съм сигурен, че ще се замисли”.

Нейков обясни и защо е въведено преди години правилото първите три дни да се плащат от фирмата, а не от НОИ: целта е била работодателят да упражнява контрол, защото той е най-заинтересован служителите му да са на работа.

 „Всъщност те сега какво заявяват: ние няма да се занимаваме с контрола, въпросът е да не плащаме. Да, но те губят. При тях по-малката загуба е плащането на трите дена. По-голямата загуба е, че този работник не произвежда. Затова недоумявам защо така късогледо работодателите казват: „Аз няма да упражнявам контрол, друг да плаща”. Но проблемът остава, хората им не са на работа”.

Според Нейков работодателите трябва да настояват да им бъдат предоставени допълнителни законови възможности, за да упражняват контрол. Сега те могат да обжалват един болничен лист, но целият процес продължава с месеци, може и година. И докато се реши, всички са забравили за какво става въпрос.

 А принципът:  като плаща НОИ, мен това не ме интересува, също е късоглед, защото парите в НОИ са на работодателите и на работниците.

Нейков е категоричен, че не е вярно твърдението, че в останалите страни от ЕС първият ден от болничните също не се заплаща.

Той обясни, че в някои страни има модели с отложено плащане -  изчаквателен период от 1 ден до една седмица, за да се види как ще се развие състоянието на човека и чак тогава се взема решение какво и колко се плаща.

„Трябва да се  увеличи контролът, но това, което се предлага, е неразумно. Виждам, че управляващите вече дават заден ход, защото нямат обяснения за приемането на такова решение”, заключи бившият социален министър.

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
11 Коментара
Сортирай по
коментар

Ру 16:48, 18.11.2019

Наистина е странна логигата, която стои зад това предложение на управляващите, като се има предвид, че ако този един ден не се плаща на работника от работодателя, то за този ден няма да има и внесени в бюджета осигуровки... А проблема с фалшивите болнични е най-вече в държавната администрация, а не в реалния сектор. По същия начин решиха проблема с неползваните отпуски в администрацията преди години. Ма какво да направим, толкова си могат управляващите...

Oтговора0
коментар

Стааматя 10:10, 16.11.2019

Не разбрахте ли, че работодателите командват депутатите да предлагат такива малоумщини!

Oтговора0
коментар

видимитерезултати 10:40, 16.11.2019

Гарантирано от ГЕР(БКП)

Oтговора0
коментар

Малоумните управляващи 16:04, 15.11.2019

Изкараха всички български граждани престъпници, защото който и да се разболее, в първия ден е излъгал, че е болен!

Oтговора0
коментар

Иво 16:13, 15.11.2019

Абе аз предлагам направо да започнем да плащаме за това, че ходим на работа! Вместо на нас да ни плащат, да плащаме ние! Така хем работодателите ще бъдат доволни, хем Бойко ще е щастлив, че по-бързо ще изпълни мисията, за която му плащат - да изгони и последния българин от територията България. Пък и ние, дето още се колебаем за къде да хванем самолета също ще бъдем доволни, защото най-сетне ще се решим.

Oтговора0
коментар

Логика 0 16:27, 15.11.2019

Логиката на управляващите - има някои работници измамници, следователно всички работници в държавата са измамници и всички нямат да получват обезщетение за първият ден болнични. Това е все едно аз да кажа - Владо Кузов депутата го осъдиха за педофилия, следователно всички депутати са осъдени педофили. Цялата работа е да направим кефа на Пеевски и други двама трима приятели на Бойко и Менда боклука долен да лапне някоя пара подкуп.

Oтговора1
коментар

Да

Но по-скоро, не че всички са осъдени, но задължително са педофили!

коментар

Дбд 16:29, 15.11.2019

Гърците още снощи щяха да са запалили парламента а ние кротко ще си приемем поредното издевателство над българския народ.

Oтговора0
коментар

Така ще е 17:22, 15.11.2019

Като има тарикати,ще страдат и останалите ! На тях се сърдете !!!

Oтговора1
коментар

Вадиш малоумен аргумент

Какво съм виновен аз, че имитацията на държава, на която плащаме данъци, ЗА ДА РАБОТИ и при все, че разполага с поне две институции, които могат да установят нарушителите, гледа да изработи целия народ??? Ама, то такова кротко и изпростяло племе да ти е драго да го управляваш, чрез кражби и лъжи!

коментар

Цонев 17:47, 15.11.2019

Хайде, сега засттахователите пак ще вдигнат гражданската отговорност, защото ще трябва да плащат и обезщетенията за първия болничен ден на пострадалите при ПТП.

Oтговора0
коментар

Анализатор 18:48, 15.11.2019

Защо да плащам ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ данъци ЗО и ДОО, когато срещу тях не получавам адекватното. Нито пенсията е достатъчна, нито здравеопазването е безплатно. Аз не ви искам, нито пенсията, нито здравеопазването. Така и така си плащам за всичко от моите си пари. Защо да ви пълня гушките!?

Oтговора0
коментар

слуги на олигархията 20:01, 15.11.2019

Всичко, каквото измислят Менда и Влади е насочено срещу интересите на хората! Стана ли по-чист въздухът в Пловдив, като повишиха данъците за МПС, г-жо Стоянова?

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина