Днес президентът Румен Радев върна за обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, според което  България трябва да предостави безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. Според мотивите, народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението и това ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост. Според Румен Радев не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“.

Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника, според президента, би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони.

В тази връзка премиерът Николай Денков прогнозира, че ветото ще бъде отхвърлено от парламента, а председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски го определи като "срам". 

Депутатът Ивайло Мирчев от ППДБ коментира, че с този акт президентът се опитва да генерира подкрепа за политическия си проект. 

Ето и целият коментар на народния представител: 

Президентът е наложил вето на изпращането на над 100 БТР-а от МВР в Украйна. Тук не става дума вече за стандартната путинофилия на Радев. Ясно е, че през такова вето той засвидетелства преданост пред Митрофанова и едновременно с това опитва да генерира подкрепа за политическия си проект.

Аргументите, които използва във ветото си Радев, обаче са нерелевантни. Според него депутатите “не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението". Това не отговаря на истината, тъй като от юли 2023 г. в "Секретно деловодство" на парламента е пълната информация за БТР-ите, с които разполага жандармерията. Всеки депутат можеше да се запознае с тази информация.

Друг аргумент на Радев е, че БТР-ите могат да се използват за охрана на границата ни. Ами не могат и е проява на неуважение към българските граничари да им бъдат давани 40-годишни БТР-и, вместо съвременна високопроходима техника по границата. Освен това има доклади на отделните служби в МВР, които ясно показват, че БТР-ите са неприложими по границата по оперативни и технологични причини. Тези БТР-и не са използвани за охрана на границите дори по време на Студената война.

Радев предлага БТР-ите да се използват за помощ на населението при бедствия и аварии и дава пример с наводненията в Царево. Внушението на президента е, че в България липсват специализирани амфибии, които се използват за спасяване на пострадали при наводнения. В тази връзка през септември изпратих запитване към вътрешния министър за наличните амфибии в МВР. Отговорът на министъра: В България има 8 бр. амфибии "Тайга ТТМ". Две от тях са в София и по една в Бургас, Добрич, В. Търново, Варна, Монтана и Пловдив. Те се използват при наводнения и за спасяване на хора. Президентът преди да наложи ветото можеше да се запознае и с тези факти. А ако бе толкова искрен в загрижеността си можеше през общо близо двегодишното управление на собствените му служебни правителства да е дал БТР-ите на "Гражданска защита", след като в момента е толкова убеден, че те са нужни там. Той не го е направил и дължи отговор.

Малко факти за БТР-ите:

- Въпросните БТР-и са произведените през 60-те и 70-те години на XX в. и са зачислени във Вътрешни войски (днес жандармерия) през 80-те, около т.нар. Възродителен процес.

- Бронираните машини никога не са използвани, част от тях са технически неизправни и са с отпаднала необходимост за МВР. В продължение на 40 г. събират прах в складовете и носят само разходи по тяхната охрана и поддръжка.

- Основната цел на тези БТР-и е била за справяне с граждански протести около “Възродителния процес”.

- Предоставяйки бронираните машини на Украйна не само не нарушаваме боеспособността на армията ни, но ще получим компенсации от ЕС, които ще използваме за закупуване на ново въоръжение.

Вече стана ясно, че в края на 2022 г. САЩ са предложили на България $200 млн. под формата на американски ПВО системи, ако страната ни предостави старо съветско въоръжение на Украйна. По това време управлява Радев със служебното си правителство. То не се е възползвало от тази възможност, с което е пропуснало шанс да подобри отбранителните възможности на армията ни. Това не пречи Радев днес да проявява фалшива загриженост по темата, следвайки единствено интересите на Путин.

Зад семплите мотиви на президентството се крие саботьорската същност на Радев в посока Украйна. За пореден път президентът си свали натовския камуфлаж, за да се покаже отдолу с типичната руска рубашка.