Българският изпълнител и поет Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, остро разкритикува съобщения днес план за финансиране на музиканти - да се отпуснат по около 4350 лева за около 1000 души еднократно.

Припомняме, че вчера музиканти излязоха с отворено писмо, а днес Рут Колева се срещна с Бойко Борисов и бяха определени мерките за подкрепа.

Премиерът Борисов: Отпускаме 4350 лв еднократна помощ за музиканти на свободна практикаПравителството задели 4 267 000 лева за новата мярка

Ето какво написа Ицо Хазарта:

Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Компенсации (а не „помощи‘) за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години.

Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже.

Относно задължителната квота за излъчване на българска музика в медиите – това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат.

Като не умееш да направиш хубава песен – дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии.

Най-известните музиканти у нас с гневно писмо до Бойко Борисов и Боил БановТе настояват за подпомагане от държавата