Не съм слушал записа на разговора с Бойко Борисов. Искате да коментирам неща, които не са от моята компетентност, а от тази на определен наблюдаващ прокурор. Това са записи, за които не е ясно дали са истински, или манипулирани. Така отговори главният прокурор Иван Гешев на въпрос на журналисти дали прокуратурата ще се заеме със записите, които бяха публикувани. 

В петъкв в онлайн пространството изтече запис, в който глас, приличащ този на премиера, си служи с нецензурни обиди по адрес на европейски лидери и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се разбира как превишава правомощията на министър-председател. В понеделник Бойко Борисов заяви, че не възнамерява да иска разследване кой го е публикувал. Министър-председателят бе категоричен, че всичко, което се чува в записа е лъжа.

"Ако се констатира извършено престъпление - дали от страна на гражданин, на премиера, или на президента, дали е някой олигаргх, прокуратурата не се се притеснява да предприеме действия, съобразно закона", обясни Гешев. И допълни, че това дали ще бъде проверено съдържанието на записа, зависи изцяло от компетентната прокуратура. 

"Не въздействам по никакъв начин на някой магистрат по отношение на бъдещи проверки и наказателни производства. Главният прокурор е един върховен административен орган. Той не следи производствата в реално време. Повечето хора, към които се насочи прокуратурата, са най-богатите в България. Те разполагат с медиен, политически и финансов ресурс, с който могат да си позволят всичко. Това е естествена защитна стратегия. Това, което виждам през последните дни, е опит за скандал, целенасочена и съзнателна стратегия, която цели дестабилизиране на държавата. Това е политическа стратегия, която устройва подсъдимите и цели унищожаване на българската прокуратура", категоричен бе Гешев.