Колкото и деликатни носове да имат чужденците, те обичат романтиката. Ако съдим по това, което се случва в момента в Слънчев бряг, конските фъшкии са последното нещо, което плаши дошлите от далече туристи в нашенския курорт. Които очевидно не виждат нищо по-романтично от това да обикалят Слънчака с файтон. Само срещу някакви си 50 лева...

Всъщност превозните средства в Слънчев бряг са разнообразни и много: освен таксиметровите автомобили и велосипедите, тук се подвизават и по-атрактивните велорикши, триколки и електрически хамъри. Разбира се, и атракционното влакче, което си е класика в жанра – особено като се има предвид доста по-евтиният превоз с него. И... файтонът!

Файтонът е нещо друго – освен романтика, той е и съпричастие. Фрак, цилиндър, бяла риза и черни обувки (задължително остри), пригладени коси и... неудържима миризма на мъжки дезодорант. Не че ароматът на конски фъшкии може да бъде неутрализиран... И... пискюли, които тук, на Слънчака, са повече от българските туристи.

Всичко това, гарнирано с бели копита и... уморени коне. От конете по-уморени са май файтонджиите, които в следобедните часове, когато слънцето припича най-неумолимо, а на чужденците не им е до романтика, просто си събуват черните чепици и опъват морни тела в накипрения файтон. Ей така, на улицата - но без фраковете и цилиндрите. И докато сладко похъркват, конският впряг се поти под слънцето и кротко чака стопанинът им да се наспи.

Това, разбира се, се случва в секундата, когато някой кандидат-романтик се появи на хоризонта и си поръча разходка. Тогава бялата риза с черното елече тутакси отваря очи и директно минава на плажен английски или чист руски с грузински акцент. И уморените коне (които никой няма намерение да убива!) разтърсват гриви и потеглят. Срещу някакви си 50 лева.

Преди време една немска природозащитна организация препоръча по-светлите коне да се мажат със слънцезащитни кремове без съдържание на алкохол и с фактор 50+, да стоят на сянка, за да не получат топлинен удар, и дори настоя България да забрани впрягането на коне във файтони по морето заради изпепеляващите жеги. Не им се получи на природозащитниците. Конете на Слънчака се оказаха по-устойчиви от мераците да ги забранят.

Сега файтонджиите с бели ризи се молят Валери Симеонов да не вземе да замерва децибелите от тропота на конските копита. Че току-виж...