По липса на някой строг британски премиер, подобен на Близнашки, който да го смъмри и цензурира, едно от най-големите светила в света на международните стратегически анализи направи пред „Файненшъл таймс” коментар, подобен на българското Министерство на отбраната за руската заплаха, надвиснала над бившата съветска периферия в Европа. Кризата заплашва статуквото и може да се повтори и на територията на Стария континент, особено в балтийските страни и Източна Европа, предупреждава изданието, цитирано от Kлуб„Z”.

В Прибалтика Русия, ръководена от Владимир Путин, нагнетява социално и политическо напрежение. “Тя създава политически анклави в прибалтийските републики”, твърди Джонатан Ейл, директор на британски център за военни анализи.

“Файненшъл таймс” сочи и опасностите за България:

В България съвсем наскоро руската компания “Газпром” бе разкрита как диктува нови закони на енергийни шефове в София, преди предложенията да бъдат внесени в парламента. Въпросите, повдигнати от ЕС, български политици и САЩ, засягат корупцията при предоставянето на определени корпорации на изгодни договори за строителството на тръбопровода “Южен поток”.

Българското правителство е най-корумпираното в Европа, гласи доклад на Еврокомисията от тази година. Отделно европейските разузнавателни агенции, включително германската БНД се опасяват, че цялата българска политическа система е обързана с престъпни организации, които имат връзка с руската държава и с разузнавателните служби на Москва.

“В много случаи, при всички тези ситуации руснаците търсят проблеми. Те се опитват да открият малки искри, които да създадат пожари”, изтъква Джонатан Eйл.

В лагера на най-видния български пожарникар обаче не споделят опасенията за руските пожари. Напротив, дадоха за първи път да се разбере ясно къде се позиционират по разделителната линия Изток-Запад в българската политика.

На антинатовска позиция, според която служебното правителство нямало право да изработва документи, като „Визия 2020”, застана Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Той се присъедини към критиците на доклада ( с формални аргументи, колкото да има как да се разграничи от Шаламанов).

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, вероятно упълномощен от криещия се зад него началник Бойко Борисов, наруши за първи път мълчанието по скандала и направи косвено самопризнание, че върхушката на тази партия обслужва руския интерес в България.

При комунизма един от най-тъпите идеологически лозунги гласеше ( имайки пред вид врага отсреща си) : „Два свята, единият е излишен”.

Видя се кой се оказа излишен по силата на естествения подбор и отпадна от своя войнстващ полюс на гробокопач на капитализма.

Само че България изпадна в третия свят – де факто е в постколониалния руски свят, пребивавайки хибридно де юре като руски троянски кон в натовския зададен двор.

 Най-важният резервен кон на руския троянски хиподрум у нас, който досега се състезаваше без руските си отличителни знаци ( като руски завоевател в Украйна), излезе от нелегалност. Това ще има последици.

Предстои социолозите да коригират залозите, според които ГЕРБ си правят сметката да монополизират вота на българските (заблудени) демократи. Натискът на Путин обаче им обърква сметката, принуждавайки ги да покажат истинската си физиономия на негови протежета: ГЕРБ= Граждани за евразийско развитие на България.

 Автор:Иво Инджев, ivo.bg