"За съжаление това е един от поредните имоти, които характеризират огромните грешки на прехода", това посочи районният кмет на район "Централен" в Пловдив Георги Стаменов по отношение на казуса с междублоковото пространство между улиците "Марин Дринов", ул. "Родопи" и ул."Капитан Райчо".

Припомняме ви, че вчера живущите в района пловдивчани излязоха на протест срещу застрояването на терена и поискаха той да продължи да функционира като градинка пред блока.

Стаменов щрихира историята със собствеността на имота. През 2007 той бива прехвърлен на частна фирма като заменка за друг имот на улица "Родопи". Впоследствие теренът е продаден на инвеститор, който е заявил измяна на ПУП-а на имота за целите на жилищно строителство.

Община Пловдив отхвърля такова искане, ала инвеститорите са оспорили отказа в съда. Административният съд, а след това и върховна инстанция потвърди искането за измяна на ПУП-а за строителство, обясни районният кмет.

"Зелените площи със сигурност трябва да бъдат запазени и съхранени. За съжаление за целта ще се наложи да плащаме за една грешка от миналото от джоба на данъкоплатците, но няма друга възможност да запазим терена под формата на зелени площи", посочи Стаменов.

Той потвърди, че веднага след протеста вчера, който завърши пред къщата на кмета Иван Тотев, градоначалникът е поел ангажимент пред гражданите да се срещне с инвеститора, да обсъди с него дали е склонен парцелът да бъде откупен обратно от Община Пловдив. След разговорите ще стане ясно дали собственикът е съгласен на такова предложение и на каква цена.

Припомняме, че Тотев вчера излезе пред дома си и се срещна с недоволните хора, като заяви, че в четвъртък ще внесе предложение за изкупуване на земята в Общинския съвет.