По-твърди ограничителни мерки са необходими в София. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която се включи в седмичния брифинг на НОЩ. Припомняме, че преди минути бе официално обявено, че в страната се въвежда 10-дневен локдаун от понеделник. След изтичане на срока на действие на заповедта на министър Ангелов, столичният кмет ще предложи пред общинския щаб удължаване на мерките в София с 2-3 дни.

"В София безспорно се изискват по-твърди ограничителни мерки. Хоспитализациите са със стръмен ръст. Показателите са като тези от края на ноември, когато ситуацията бе най-тежка", обясни Фандъкова. Тя съобщи още, че има 36% ръст на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. Вече трети ден броят на новорегистрираните случаи в столицата е над 1000, като има и много повиквания към Спешна помощ от страна на болни от коронавирус. Бележи се ръст и на децата и младите хора, които се нуждаят от болнично лечение. 

"Последните няколко дни обсъждахме всички възможности за увеличение на броя на леглата, със заповед на РЗИ бяха чувствително увеличени навсякъде, където е възможно. На първо място решението засяга малките ученици, за които направихме всичко възможно да останат най-дълго време в класните стаи, както и в детските градини", коментира столичният кмет. Тя припомни, че има мярка на социалното министерство, насочена към техните родители, които могат да кандидатстват за помощ, ако се наложи да останат у дома и да гледат детето си. 

Децата, които имат нужда от индивидуални занимания с психолози и специалисти, ще могат да продължат да ги посещават, каза още Фандъкова. 

"Зная, че не е достатъчно, но с дисциплина можем за много по-малко време да намалим натиска към болниците. Продължава работа ковид кабинетите в 9 ДКЦ-та, където хората могат безплатно да направят тест и преглед, за да не се налага леките случаи да посещават болници", допълни тя.