От спекулации и манипулации с информацията за ремонтите в София се оплака столичният кмет Йордан Фандъкова.  Тя даде за пример твърденията, че паветата пред храма "Александър Невски" ще бъдат махнати и сменени с друга настилка, въпреки че още при представянето на проекта за реконструкция през 2017 г. било обяснено какво се предвижда . 

"Моята позиция винаги е била, че в историческия център на града трябва да има минимални намеси и то само по необходимост, за да запазим максимално духа на Стара София. Така че това е визията, която се изпълнява в момента", увери Фандъкова пред БНТ.

Тя обясни, че ще бъдат ремонтирани само участъци от паважната настилка, които са в лошо състояние и ще бъдат подменени тротоарите. С промяна в проекта ще отпадне идеята те бъдат изравнени с настилката. В същото време остава решението и за пешеходна зона по улица „Оборище“ от „Раковска“ до храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Фандъкова коментира и направената проверка по повод огласената информация, че на улица "Граф Игнатиев" ще бъдат поставени пейки за бомбастичната цена от 10 бона. 

"Всъщност, няма пейки на цена 10 хиляди лева. Класическите пейки в двете зони – и във втора, и в четвърта зона са между 850 и 1290 лева. Има 12 архитектурни композиции в зона 2. Те могат да бъдат видени от хората на площад „Гарибалди“, където вече е приключено. Там има 5 композиции – това са в различни комбинации с различни елементи, с места за сядане, с кашпи, цветя, кошчета за отпадъци.

Стойността на един такъв елемент от проверката, която направихме в каталога на производителя, е между 1460 и 2166 лева. Това показа тази проверка. Всъщност, цялата композиция има цена около 8 500 лева и предстои монтажа и на площад „Славейков“. Там все още проектантът не е дал точното решение.

Първоначалният вариант беше да изглеждат по същия начин около дърветата, но се оказа, че това ще пречи на преминаването на хората покрай трамвайната линия, така че сега се търси друго решение. Така че наистина няма пейка, както си представят хората една пейка, която да струва 10 хиляди лева. ъв повод. Законът позволява, но ние не позволяваме, защото в края на краищата това наистина е един много знаков обект, финансиран в голямата си степен с европейски средства", каза още Фандъкова. 

 Тя обясни, че предварително одобрените стойности на проектите за ремонти в София не могат да се променят и затова няма как изпълнителите да надуват цените на отделни елементи.