Европейските лидери поздравиха Джо Байдън и Камала Харис, които положиха клетва преди минути. Мнозина определят днешния ден като исторически. В първите си думи към новата президентска двойка лидерите изразиха надежда, че ще засилят приятелството и добрите отношения със САЩ.

Ето какво написаха те:

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Очаквам с нетърпение да работя с Байдън, а с неговото ново правителство да укрепим отношенията между нашите страни и да работим по общите ни приоритети: от борбата с климатичните промени през възстановяването от пандемията до укрепването на трансатлантическа сигурност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: Благодаря за вдъхновяващите слова и за предложението да работим заедно. Европа е готова да започне начисто.

 

Майкъл Мартин, министър-председател на Ирландия: Днес верният приятел на Ирландия Джо Байдън стана 46-ия президент на САЩ. Както заяви той в речта си, това е исторически ден и очаквам с нетърпение да скрепим още повече връзката между двата народа. Освен това, денят е исторически за Камала Харис, която стана първата жена вицепрезидент на Щатите. Пожелавам на нея и на президента Байдън успех във всяко предизвикателство, пред което се изправят.

Джузепе Конте, премиер на Италия: Това е велик ден за демокрацията и извън границите на Америка

Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: Сега е времето да потърсим нови допирни точки. Новият кабинет вече заяви готовност за завръщане в СЗО и Парижкото споразумение. Невинаги ще се съгласяваме едни с други, но не трябва да се отказваме да търсим решенията заедно. 

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция: С нов прилив на оптимизъм очакваме да засилим връзките и приятелството между двете нации

Доналд Тъск, президент на ЕНП: Поемаме си глътка свеж въздух! Успех, Джо и Камала!

Премиерът Бойко Борисов поздрави Джо БайдънОчаквам да работим заедно с тях и да издигнем отличните отношения между България и САЩ на още по-високо ниво, написа Борисов